EPDK'dan benzin fiyatlarına müdahale sinyali

EPDK'dan benzin fiyatlarına müdahale sinyali

Benzin fiyatlarını yüksek bulan EPDK, şirketlerden fiyatları indirmesini isteyecek. Aksi takdirde Kurul, tavan fiyat uygulamasını gündemine alacak. Benzinin litresinin 5 lirayı bulmasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) harekete geçti. Petrol Piyasası Kanunu'na göre akaryakıt fiyatı için Türkiye'ye en yakın piyasa olan Akdeniz çanağındaki İtalya'daki Cenova Borsası'ndaki fiyatları ve başta dolar kuru olmak üzere uluslararası gelişmeleri yakın takibe alan Kurul, Türkiye'deki benzin ve motorin fiyatlarını incelemeye aldı.

AKARYAKIT ŞİRKETLERİNE YAZI GÖNDERDİ

Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre sektöre yönelik incelemesini tamamlayan EPDK, akaryakıt fiyatlarının kanunun emrettiği en yakın erişilebilir piyasanın (Akdeniz) üzerinde olduğunu tespit etti. Kurul, akaryakıt ve LPG şirketlerine birer yazı göndererek fiyatların Akdeniz fiyatları ile uyumlu hale getirilmesini talep edecek. Akaryakıt şirketlerin bu talebe uygun davranmamaları halinde Üst Kurul'un tavan fiyat uygulamasını gündeme alacağı öğrenildi.

21 KURUŞ İNDİRİME GİDİLMİŞTİ

EPDK dört yıl öncede tavan fiyat uygulamasına giderek benzinde 21 kuruşluk bir indirim sağlamıştı. 2011 yılında 95 oktan benzinin satış fiyatının 4 lirayı bulmasının ardından ekonomi yönetimi dağıtım şirketleri ve bayilerin kâr marjlarını aşağı çekmemesi halinde tavan fiyat uygulamasına gitme uyarısında bulunmuştu. EPDK'nın iki aya kadar tavan fiyat uygulama yetkisi bulunuyor. Yarıdan fazlası vergiye gidiyor Türkiye benzin fiyatı 2 Euro'ya yaklaşırken Avrupa Birliğin'ne üye 27 ülkede benzinin ortalama fiyatı 1.483 Euro seviyesinde.

EN AZ 8 KURUŞ İNDİRİM BEKLENİYOR

Edinilen bilgiiye göre EPDK yetkilileri hafta içinde sektör temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmeler yaptı. Sektör temsilcilerinin, indirimkonusunda ne istekli, ne de isteksiz oldukları, ortada bir tavır belirledikleri öğrenildi. EPDK kaynakları, kısa süre önce benzinde 7-8 kuruşluk indirim yapıldığını anımsatarak, "Bu indirim, petrol ve dolara bağlı olarak yapıldı. Rafineri indirim yaptı. Dağıtımşirketleri uyguladı" dedi. Kaynaklar, rafineriye fiyatla ilgili herhangi bir uyarı yazısının gönderilmediğini söyledi. Edinilen bilgiye göre son 2 aylık ortalamalar dikkate alındığında benzinde 12 kuruş,motorinde 16 kuruş, LPG'de 8-9 kuruşluk indirim yapılması gerekiyor. Yani 8 ila 16 kuruş arasında bir indirimpazarlığı yapılıyor.

EPDK'dan benzin fiyatlarına müdahale sinyali

VERGİ YÜKSEK

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının yarıdan fazlasını vergiler oluşturuyor. İstasyonda 4.94 liraya satılan bir litre benzin bedelinin 2.93 lirası vergiye (ÖTV+KDV) gidiyor. Rafineri şirketi 1.57 lira ve dağıtım şirketi de 0.44 lira pay alıyor. Öte yandan, sektör temsilcilerine göre pahalı akaryakıtın en önemli nedeni yüksek vergiler.

YÜKSEK VERGİ NEDEN İNDİRİLMİYOR

Ancak hükümet vergi seviyesinde bir indirim yapmaya pek sıcak bakmıyor. Özellikle cari açık tehlikesini göz önüne alan hükümet, akaryakıttaki fiyat indiriminin akaryakıt tüketimini arttıracağını ve bunun da en büyük ithalat kalemi olan petrol ve doğalgaz ithalatını patlatacağı görüşünde. Maliye Bakanlığı bu risk yüzünden akaryakıttaki vergi indirimine sıcak bakmıyor.

POMPA FİYATLARINDA SON DURUM

EPDK'dan benzin fiyatlarına müdahale sinyali