Erdoğan İslam ülkelerine seslendi: Biz bize yeteriz

Erdoğan İslam ülkelerine seslendi: Biz bize yeteriz

Gül'ün Yemen ziyareti sırasında vize anlaşması imzalanırken, Başbakan Erdoğan da Kuveyt'ten müjde verdi. “Biz birbirimize yeteriz” diyen Erdoğan, vizelerin kaldırılması için mutabakata varıldığını belirtti İki ülke ile daha kapılar sonuna kadar açılıyor.

İKİNCİ VİZESİZ ÜLKE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Yemen ziyareti sırasında iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşma imzalanırken, ikinci vizesiz seyahat haberi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında geldi. Erdoğan, Türkiye ile Kuveyt arasında vizenin kaldırılması noktasında mutabakata vardıklarını ve imzaları en kısa süre içinde atacaklarını açıkladı. Vizelere takılıp kalmamak gerektiğini belirten Erdoğan “Biz bize yeteriz” mesajı verdi. Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlen İş Forumu Toplantısı'nda konuşan Erdoğan “Kuveyt'i oldukça geniş bir iş adamı heyetiyle ziyaret ediyoruz. İstiyoruz ki artık yeni bir dönem, yeni bir süreç başlasın. Bu süreçte mevcut rakamları aşalım istiyoruz” dedi.

‘EL ELE İŞLER GÖREBİLİRİZ'

Erdoğan “120 milyar dolarlık bir yatırım hedefi olan Kuveyt'in bu yatırımı içinde ‘Türkiye'nin aktörleri, Kuveytli işadamlarıyla el ele, omuz omuza işler görebilir' diye inanıyorum ve öyle görüyorum” diye konuştu. Erdoğan “2010 sonu itibariyle dış ticaret hacminin 600 milyon dolarda olan bir Kuveyt-Türkiye olmasın. Bunun çok daha üstüne ulaşalım. Artık aramızda milyarlarca dolarlık bir dış ticaret hacminin olması gerekir. Bu en kısa zamanda 3 mü, 5 milyar dolar mı olur değerlendirmek gerekir” diye konuştu.

BU BÖLGEYİ EN İYİ BİZ ANLARIZ

“Bu bölgeyi en iyi biz anlarız” Erdoğan, şöyle devam etti: “Bizi en iyi biz anlarız. Zira biz bu coğrafyada tarih boyunca bir arada yaşadık, acıları, sevinçleri, idealleri, hedefleri bir olan ülkeleriz. Hepsinden öte biz kardeşiz. Kardeşler olarak aslında atmamız gereken adımları henüz atmadık. Bunu başarmamız lazım, inanın biz bize yeteriz. Birbirimizin ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilecek potansiyele sahibiz. Bu bizde var, ihtiyaçlarımızın rahatlıkla gideririz. Alt, üst yapı noktasında Türk müteahhitlik sektörü Çin'den sonra dünyada 2. sırada yer alıyor. Ve bitirmiş olduğu projelerle 5 bin 600 projeyi dünyada bitirmiş olan böyle bir deneyime sahip Türkiye var.” •

Ülkede hangi projeler gündemde

• 2011'de ihaleye çıkılacak 14 milyar dolarlık demiryolu ağı ve metro sistemi.

• 6.3 milyar dolarlık 36 bin konutluk Khairan Projesi.

• 5 milyar dolarlık, 9 bin 500 konutluk Sabah Al-Ahmad Future City Projesi'nin üstyapı işleri.

• 3 milyar dolarlık 18 bin konutluk Mutlaa Projesi.

• 15 milyar dolarlık yeni rafineri.

• 8.4 milyar dolarlık 4 elektrik üretim tesisi, deniz suyu arıtma tesisi.

• İhale süreci başlamış olan 5.2 milyar dolarlık Sabah Al-Salam Üniversite Kampüs projesi.