Eroğlu: Barajlardaki doluluk oranı yüzde 50 ve üzerinde

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere geldiği Balıkesir'de önce valiliği ziyaret etti. Balıkesir Havalimanı'nda Vali Ahmet Turhan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından karşılanan Bakan Eroğlu, Vali Ahmet Turhan'ı makamında ziyaret etti.

Eroğlu: Barajlardaki doluluk oranı yüzde 50 ve üzerinde

DSİ, meteoroloji müdürleri ve diğer birim yetkililerinin de hazır bulunduğu ziyarette Balıkesir'deki çalışmalarla ilgili bilgiler veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Son yağışlarla beraber barajlardaki doluluk oranları içme ve kullanma sularının yeterliliği, kuraklık tehlikesi karşısında elektrik ithal edilmesiyle ilgili soruları cevaplayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şunları söyledi:

''YAĞIŞLARIN FAYDASI OLDU''

"Bu yağışların şu faydası var; barajları biz birkaç maksat için kullanıyoruz. Birincisi, şehirlerin içme ve kullanma suyu ihtiyacı için, ikincisi sulama suyu ihtiyacı ve üçüncü olarak da hidroelektrik enerji üretimi açısından kullanıyoruz. Dün 1 Mayıs resmi tatildi, bakanlıkta rahat çalışma imkanı bulduk ve bir değerlendirme yaptık. Sulamada özellikle bu yağışların çok büyük faydası oluyor. Yağışlar devam ediyor, bunlar sulama ihtiyacını epeyce öteliyor. Ayrıca barajlara nispeten su geliyor. Dolayısıyla sulamada bir problem yok.

Eroğlu: Barajlardaki doluluk oranı yüzde 50 ve üzerinde

''YETERİ KADAR SUYUMUZ VAR''

''Biz zaten bütün sulama barajlarını baştan sona ele aldık, bir sıkıntı olmayacak. Sıkıntı olacak olanlarla ilgili risk varsa mayıs-haziranda belirleyeceğiz, onların da tedbirlerini alacağız. Balıkesir'de içme suyu açısından bir problem yok. Yeteri kadar suyumuz var. Diğer şehirlerde de herhangi bir problem yok. 4 Mayıs Pazar günü İstanbul için, Marmara Bölgesi için bir değerlendirme toplantısı yapacağız. Bugün öğleden sonra Antalya'da bir değerlendirme toplantısı yapacağım. '

''ELEKTRİK İTHALİ SÖZ KONUSU DEĞİL''

'Şu anda bir sıkıntı yok, gerekli tedbirleri alıyoruz. Elektrik ithali söz konusu değil, onu konuştuk. Bizim barajlarda, hatta enerji barajlarında yüzde 50 nispetinde doluluk var, yüzde 50'den de fazla. Toplantıda Enerji Bakanımızla da görüştük, gerekirse barajlardaki mevcut su kullanılarak, ithalata gerek olmadan biz ihtiyacı karşılayacak, su verebileceğiz. Yani hidroelektrik üretimi sağlayacağız. Bu şekilde bir çalışma yaptık. Ben elektrik ithalatı olacağı kanaatinde değilim, hele ki şu yağışların da büyük faydası olacak.“

Eroğlu: Barajlardaki doluluk oranı yüzde 50 ve üzerinde

''ORMAN YANGINLARININ SEBEBİ DİKKATSİZLİK''

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadeleye de her zaman hazır olduklarını söyledi. Türkiye'nin orman yangınlarını söndürmede Avrupa'daki en başarılı ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Bakan Eroğlu, yangınların yüzde 85'inin vatandaşların dikkatsizliğinden kaynaklandığına dikkat çekerek, "Orman yangınlarıyla mücadele için yeteri kadar yangın söndürme helikopteri ve yangın söndürme uçağı var. Buraya da istendiği kadar bütün araç-gereç takviyesi yapıldı. Hiçbir eksiklik yok şu anda. Vatandaşlarımızın dikkatli olması lazım. Çünkü orman yangınlarının yüzde 85'i vatandaşların tedbirsizliklerinden kaynaklanıyor. Biz orman yangınlarını söndürmede en başarılı ülkeler arasındayız. Ben buradaki bir yangını odamdan dahi takip edebilecek ileri bir sisteme sahibim" diye konuştu.

''BİR BAKAN DEĞİL BİR MÜHENDİS OLARAK DA HER ZAMAN EMRİNİZDEYİM''

Valilikteki ziyaretinin ardından yürüyerek Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne geçen Bakan Veysel Eroğlu, yolda vatandaşlarla selamlaştı. Bakan Eroğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'u da makamında ziyaret ederek, görevinin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur için, "Benim kadim dostum" diyen Bakan Eroğlu, Uğur'a, "Bir bakan değil, bir mühendis olarak da her zaman emrinizdeyim" diyerek Balıkesir'e verdiği önemi vurguladı.

Eroğlu, daha sonra üst seviyede bürokratların hazır bulunduğu koordinasyon kurulu toplantısına başkanlık etti. Bakan Eroğlu'nun Balıkesir'deki temasları devam ediyor.