Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır
Özel İçerik

Açtık haritayı, Türkiye’nin bir şehri var ki gözümüz takıldı: Bir sonraki gezimiz neden Erzincan olmasın? İç yakan türküleri, tulum peyniri, iri ve sert taneli üzümü, elması ve ketesi ile meşhur bir memleket görelim. Tarihi ipek yolu güzergâhında yer alan kentin ‘bizim için de mutlaka bir sürprizi vardır’ diyerek yola koyulduk. Tunç çağını tarih derslerinden hatırlayın; işte o topraklara geldik. Yıllar yıllar öncesinden bugüne saklanan bir kültür mirası; Hitit’i, Urartu’su, Med’i, Pers’i hepsi zamanında gelip, geçmiş. Anadolu’nun bağrından sana dolu dolu bir gezi rehberi getirdik.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

Dümdüz bir şehir düşünün, çünkü: depremler sonucu şehir her yenilendiğinde, şehir planlaması en iyi şekilde düzenlenmiş. Etrafı dağlarla çevrili Erzincan’da güneş geç doğar ve erken batar; yani şehir de bir gotiktik var, karamsarlık var ama bu rahatsız etmiyor. 1939 yılındaki depremin ardından tekrar ayağa kalkan kent öyle ya da böyle insanı kendine çekiyor. Anadolu işte; hala bağında bahçesinde tarım yapan, ahırında hayvanını otlatan yurdum insanıyla dolu. Gezilmez mi...

YUVARLAK MİMARİSİYLE TERZİ BABA CAMİİ

Tabii şehir merkezinden bahsetmiyorum. 3,4 katlı beton binalar ve standart bir kent yaşamının hâkim olduğu merkezden sana bir şey çıkmaz. Belki yer altı bakırcılar çarşısı ilgini çeker. Burada bakırdan ev eşyaları, mutfak eşyaları, kabartmalar, süs eşyaları, hediyelikler ve daha pek çok ürün kentteki bakırcılar tarafından özenle işlenir. Yine merkezde bulunan Terzi Baba Camii de yuvarlak mimarisiyle dikkat çekiyor. Merkez rehberin bitti, Anadolu'nun dağlarına doğru devam...

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

Erzincan gezi rehberi: 2 Günde ne yapılır

KEMALİYE

Kemaliye Erzincan’ın diğer ilçelerinden bağımsız, benzersiz bir yer. Dağların arasından Kemaliye’ye vardığınızda bir vaha çıkar karşınıza. Bir yanda Fırat’a yansıyan boz dağlar, diğer yanda yeşillikler içerisinde ahşap evler. Safranbolu evlerini andıran meşhur Kemaliye evleri daha dakika bir kendini sevdiriyor.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

ERZİNCAN'DA RAFTİNG: NEDEN OLMASIN

Kemaliyenin yüksek kısımlarında hala işleyen bir değirmen, tarihi bir cami, kurudut ve ceviz karışımından oluşan “lök”ün üretildiği lökhane bulunuyor. Dünyanın ikinci büyük karanlık kanyonuna ev sahipliği yapması da bu bölgeyi özel yapan bir diğer neden. Kanyonda Base Jump, Kano ve Rafting etkinliklerine katılabilirsin. Kültür meraklısı değilsen Erzincan'ın sana verebileceği en cezbedici sürprizi budur zaten; ya rafting, ya kayak. İnsanlar paletleriyle dünyayı gezip yeni pistler deniyor. Sen de dene.

Rafting heyecanın Kemah ilçesine bağlı Alp köyünde başlıyor, Acem oğlu boğazından, üç büyük kanyon geçiliyor ve şelaleler bölgesine ulaşılıyor. Soğuk sular mevkiinde ise bitiyor ve sudan çıkıyorsun.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

KIŞIN KAYMAYA GİDİLİR

Erzincan yöresi, hepimizin bildiği üzere soğuğu damar çatlatan, kara kış bir memleket. Neyse ki güzel olan; nadir kayak pistlerinin varlığına sebep olmuş. Avrupa’nın en büyük kayak merkezlerinden biri için o soğuğa rağmen gelecek çok adam tanıyorum. Erzincan-Sivas karayolu üzerinde, il merkezine 42 km. uzaklıktaki “Akbulut Kayak Tesisleri”nde, kayak yapmak oldukça keyifli. Bölgede yeteneğinize göre uygun 5 tane kayak pisti var. Ergan Kayak Merkezi de farklı zorluk dereceleri ile dünyanın en uzun kayak pistine sahip. Kışa şimdiden hazırlansak diyorum... Erken rezervasyon cep kurtarır.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

YEDİGÖLLER

Kentteki mükemmel coğrafi ve mevsimsel şartlar doğa yürüyüşü, dağcılık ve kampçılık gibi doğal sporlarının da önünü açıyor. Esence, Yedigöller, Refahiye ve dumanlı ormanları kamp yapmaya elverişli doğa harikalarından bazıları. Erzincan ile Çayırlı arasındaki Keşiş Dağları’nın zirvesinde bulunan Yedi Göller de, bölgeye gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin gözde mekânları arasında. Nasıl güzel Anadolu fotoğrafları çıkar buradan...

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır(Erzincan Yedigöller)

ALTINTEPE

Erzincan-Erzurum yolu üzerinde kent merkezinden 15 km uzaklıkta bulunan Altıntepe, çok sayıdaki tarihi eseri bünyesinde barındıran, Urartular'a ait tarihi bir höyük. Urartu dönemine ait olan ve yapılan kazılarda özellikle milattan önce 850-590 yıllarına ait yüzlerce tarihi eserin bulunduğu kale, damarlarında arkeolog kanı akanların ilgisini çekecek.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

GÜRLEVİK ŞELALESİ

Mama Hatun Külliyesi (Tercan ilçesi) Orta Çağ’dan kalma bir yapı. Hemen yanında bir hamamı var. Sıcak bir kese iyi gider… Gürlevik Şelalesinin suyu Kalecik Köyü’ndeki kayalıklardan dokuz ayrı yerden kaynar ve bir dere yatağı vasıtası ile şelaleye kadar ulaşır. Tekniğin bir önemi yok ki, şu manzaraya bak!

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

ROMATİZMAYA BİREBİR: OTLUKBELİ

Otlukbeli gölü, çanağı ve oluşumu nedeniyle, dünya üzerinde benzeri olmayan bir özellik taşıyor. Gölün oluşumunu sağlayan set travertenden  oluşmuş. Ayrıca, bu traverten, normal kast kaynaklarından değil, maden sularıyla dolu. Çeşitli hastalıklara birebir diyorlar; varsa sıkıntın, seni Otlukbeli'ne alalım.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır

SODA CENNETİ: EKŞİSU

Bir başka ilaç merkeziyle beraberiz. Buradaki kaplıca suyu 33 derece. Bu kaplıca suyunun banyo yapılarak kullanıldığında romatizma, damar sertliği, cilt hastalıkları ve kalp rahatsızlıklarına şifalı geldiği söyleniyor. Kaplıca bölümünde, 12 tane havuz var. Hatta, bunlar arasında “doğal jakuzi” olanı bile var, zamanınız varsa mutlaka gidin.

Erzincan gezi rehberi: 2 günde ne yapılır