Fatma Şahin 27 çocuğu evlendirilmekten kurtardı
Ajanslar

fatma

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl erken yaşta zorla yaptırılan evliklerin önlenmesi için “Çocuk Gelinler Çağrı Merkezi” kuruldu.

27 KIZ ÇOCUĞU EVLENDİRİLMEKTEN KURTARILDI

24 saat hizmet veren proje hayata geçirildiğinden bugüne kadar yapılan ihbarlar sayesinde 27 kız çocuğu zorla evlendirilmekten kurtarıldı ve eğitimlerine devam etmeleri sağlandı.

AİLELERİN TAMAMININ ORTAK GÖRÜŞÜ: NAMUS VE EKONOMİK SIKINTI

Yaşları 12 ile 17 arasında değişen ve zorla evlendirilmek istenen çocukların çoğunu evlilikten arkadaşlarının yaptığı ihbarlar kurtardı. Okul çağındaki onlarca çocuğunun hikayeleri de evlendirilmek istenme nedenleri de birbirinin benzeriydi. Ailelerinin tamamının ortak görüşü ise “namus ve ekonomik sıkıntı” oldu.

"BU AİLELERİN EĞİTİM SEVİYELERİ DE OLDUKÇA DÜŞÜK"

Projeyi Milliyet'e anlatan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, zorla evlendirilmek istenen kız çocuklarının genelde kırsal kesim ve köylerde yaşadığını söyleyerek, “Çağrı merkezine yapılan ihbarlar üzerine evlerine gittiğimiz ailelerin birçoğunun ekonomik yoksulluk içerisinde yaşadığını gördük. Bu ailelerin eğitim seviyeleri de oldukça düşük. Kadınların çoğu ya okuma yazma bilmiyor ya da ilkokul mezunu. Ekonomik sıkıntı çeken ailelerin büyük bir kısmı, bir kişi evlenirse bir boğaz daha eksilir mantığı ile hareket ediyor. Diğer taraftan bu ailelerde yanlış bir muhafazalık ve namus algısı var. Kızlarını küçük yaşta evlendirmek istemelerinin temelinde ekonomik yoksulluk ve yanlış yorumlanmış bir namus algısı yatıyor” dedi.

"OKULA GİTMEK İSTİYORLAR"

Devletten birilerin ailenin evine gitmesinin ailelerin ikna olmasına yardımcı olduğunu ifade eden Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

“Aileler devlet yetkililerini önemsiyor ve kendilerini değerli hissediyorlar. Çocuklarını evlendirmeme konusunda daha rahat ikna oluyorlar. Bazı aileleri de devletten birinin evine gitmesi korkutuyor. Bu korku nedeniyle ikna olmaları kolaylaşıyor. Okuldan alınıp zorla evlendirilmek istenen kız çocuklarının psikolojileri de oldukça kötü. Genelde hepsi içine kapanık ve kendilerini rahat bir şekilde ifade edemiyorlar. Özgüven eksikliği çok fazla. Konuşmak istediklerimizin çoğunun ağlayarak bize anlattığı iki cümleyi geçmiyor. ‘Evlenmek istemiyorum. Okula gitmek istiyorum' diyorlar.

Fatma Şahin 27 çocuğu evlendirilmekten kurtardı

"NAMUSLARINA LAF SÖYLENİR ALGISI"

Çocukların anneleri de genelde erken yaşta evlendirilmiş. Bu durum buralarda nesilden nesile geçmiş ve devam ediyor. Konuştuğumuz annelerden bazılarının dediği, ‘Ben de erken yaşta evlendim. Ne oldu? Hiçbir şey. Vakitlice evlenip evimi barkımı bildim. O da evlensin, evini bilsin. Gözüm görürken gidip yuvasını kursun...' oldu. Ailelerin genelinde kız çocuklarının başına bir şey gelir. Namuslarına laf söylenir algısı yatıyor"

150 OKULDA 35 BİN KİŞİYE ULAŞILDI

Gaziantep'te özellikle kırsal kesimde projeyi tanıtmak ve halkı çocuk gelinler konusunda bilinçlendirmek için en az 150 okulda 35 bin kişiye ulaştıklarını kaydeden Şahin, “Projeyi uygulamaya koymadan önce köy köy gezip okullarda velilere, öğretmenlere ve öğrencilere projemizi anlattık. Proje hayata geçirildiğinde de yine bu okullarla bağlantımızı koparmadık. Okula yeniden dönmelerini sağladığımız öğrencilerin takiplerini de yine okulla işbirliği içerisinde yürütüyoruz. Kız çocuklarının okula gönderilmesi noktasında okul doğrudan bizim ile iletişim içerisine geçiyor” dedi.