FED'in faiz açıklaması piyasaları rahatsız etmeyecek
Ajanslar

FED'in faiz açıklaması piyasaları rahatsız etmeyecek

ABD Merkez Bankası Fed, iki gün süren Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sonrası faizleri sabit bırakırken, Başkan Janet Yellen’ın en az iki ay boyunca faiz artırılmayacağı anlamına geldiğini ifade ettiği “sabırlı” ibaresi kullanılmadı.

Fed’in sözlü yönlendirmesinde federal fonlama oranında Nisan ayı toplantısında bir artışın olası olmadığı ifade edilirken, sıkılaşmanın istihdam piyasasında daha fazla iyileşme olması ve enflasyonun orta vadede yüzde 2’lik hedefe doğru çıkması noktasında makul oranda güven duyulması halinde gerçekleşeceği belirtildi.

FAİZ ARTIŞI AZ OLUR

Fed’in açıklamasında en çok dikkat çeken noktalardan biri de Fed başkanlarının yıl sonu için federal fonlama oranı beklentisinin yüzde 1,125’ten yüzde 0,625’e indirilmesi oldu. Fed ekonomiyi canlandırmak için başladığı tahvil alımlarını geçtiğimiz yılın Ekim ayında sonlandırmış, Aralık ayında da faiz artışı öncesi sabırlı olacağı mesajını vermişti. Piyasalar “sabırlı” ifadesinin kaldırılmasını Haziran’da faiz artışı olacağı şeklinde yorumluyor.

İYİLEŞME VAR AMA..

Fed tutanaklarında sabırlı kelimesi çıktı ancak ekonomik aktiviteye yönelik keskin olumlu ifadelerin de yer almadığı görüldü. Bunu analistler ‘Fed şimdilik herşey faiz artırımına imkanı tanıyor ancak yine de değişiklik olabilir mesajı veriliyor, bu ihtimal gözönünde bulundurulacak deniyor’ şeklinde yorumladı. Bir önceki toplantı sonrası tutanakta ekonomik aktivitenin çok güçlü arttığı belirtilmişti ancak bu kez aynı keskin ifade kullanılmadı. Güçlü doların ihracat büyümesinde bir yavaşlamaya neden olduğunun da altı çizildi. İstihdam piyasasındaki güçlü iyileşme ifadesi de ‘İstihdamda dengelenme var’ diye değiştirildi. Yani sabır kelimesi çıktı ancak piyasaların iyimserliğini korumaları ve korkmamaları için de aralara cümleler eklenmiş oldu.

TOPARLANMA SİNYALİ YOK

Merkez Bankası, yılın ilk çeyreğinde ekonomide toparlanma görünmediğini, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyonu olumsuz etkilediğini açıkladı.

Merkez Bankası’nın, önceki gün kısa vadeli faiz oranlarını sabit tuttuğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından dün Ankara’da bankacılara gerçekleştirilen ‘İktisadi görünüm ve para politikası’ başlıklı sunumunda, “Öncü göstergeler ilk çeyrekte iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmiyor. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve oynaklık TÜFE enflasyonunu olumsuz etkiliyor. Yakın dönemde enflasyon beklentilerinde sınırlı bir artış gözlendi” denildi.

Dış ticaretteki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği belirtilen sunumda, buna karşılık dış talepte zayıf seyrin korunduğu, iç talebin de büyümeye lımlı düzeyde katkı verdiğine işaret edildi. Merkez Bankası, “Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektiriyor”açıklamasını yaptı.