ABD'li general Joseph Dunford İncirlik'e gidiyor
Ajanslar

1

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, bugün Türkiye'ye geliyor. Ziyarette FETÖ elebaşılığından gıyabi tutuklu Gülen'in iadesi de masada olacak.

Ziyaret, önceden planlı değil. Dunford'un ziyaretinin, ABD'nin emekli Amerikan generalleri ve CIA'in darbe girişimindeki rolüne ilişkin üst düzeyde dile getirilen tepki karşısında paniğe kapılan ABD yönetiminin bir atağı olduğu belirtiliyor.

O SÖZLERIN ARDINDAN

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’un bugünkü ziyareti, ABD Merkezi Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel’in “Muhataplarımız tutuklandı” sözlerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sert tepki göstermesi nedeniyle, hassas bir dönemde gerçekleşiyor. Ziyaret, darbe girişiminin ardından Türkiye’ye destek vermesi anlamını da taşıyor. Dunford, “Gülen’in iadesi” konusunun ABD ile Türkiye arasındaki askeri ilişkilere hasar vermemesi için çaba harcayacak. ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, mevkidaşı Orgeneral Hulusi Akar ile Suriye’deki Halep ve Menbiç operasyonlarıyla ilgili detayları da görüşecek.

İLK DURAĞI İNCİRLİK ÜSSÜ

General Dunford'un Türkiye'deki ilk durağı, darbe girişimi sırasında önemli rol üstlenen İncirlik Üssü olacak. Dunford önce buradaki ABD askerlerini ziyaret edecek.

ABD Genelkurmay Başkanı, darbe girişimi sonrası görüştüğü Orgeneral Hulusi Akar'a, İncirlik ve Diyarbakır'daki üslere elektrik verilememesi ve akaryakıt ikmali yapılamaması nedeniyle ABD'nin duyduğu rahatsızlığı iletmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilen sorun 4 günde çözülmüştü.

ABD'li general Joseph Dunford İncirlik'e gidiyor
Fethullahçı teröristlerin darbe girişimine destek olan Amerikalı general Joseph Votel geçen ay Kobani'de PKK'lırla birlikteydi.

DARBE GİRİŞİMİNDE İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ELEKTRİĞİ KESİLMİŞTİ

'ABD ile yüksek işbirliği halindeki' darbeci subayların tutuklanmasının Dunford'un ziyarete gelişi dikkat çekici bulundu. Darbe girişiminin ilk saatlerinden itibaren kapıları kapatılan ve elektriği kesilen İncirlik Üssü ile ilgili Dunford, “Yaşanan şeyin Türkiye içinde etkisi olacaktır. Fakat biz elimizden geldiğince bunu azaltmak için yakın çalışacağız” yorumunda bulunmuştu.

ABD'li general Joseph Dunford İncirlik'e gidiyor

"GEÇMİŞ OLSUN" DİYECEK

İncirlik'in ardından Ankara'ya gelecek Dunford'un başkentteki ilk durağı Genelkurmay Karargahı olacak. Henüz resmi olarak açıklanmamakla birlikte Dunford'un bazı ikili temaslarda bulunması da bekleniyor.

Dunford, Genelkurmay'ı ziyaretinde, darbe girişimi sonrası telefonla ilettiği 'geçmiş olsun' dileklerini Orgeneral Hulusi Akar'a yüzyüze de iletecek. Telefon görüşmesinde Fetullah Gülen'in darbe girişimindeki rolüne ilişkin Dunford'u bilgilendiren ve iadesini isteyen Akar'ın, muhatabına bu konuda somut bilgiler de vereceği kaydediliyor.

Erdoğan'dan ABD komutanına: Sen kimsin haddini bil VİDEO

ABD'li general Joseph Dunford İncirlik'e gidiyor