Fransa'nın kredi notu düşürüldü

Fransa'nın kredi notu düşürüldü

Euro Bölgesi'nde not depremi yaşanıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P) Euro Bölgesi'nin 9 ülkesinin kredi notlarını kırdı. Önce Fransız TV kanalları, S&P'nin Fransa'nın AAA olan kredi notunu düşürdüğünü duyurdu. Fransa Maliye Bakanı François Baroin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Fransa'nın kredi notunu düşürdüğünü doğruladı.

EKONOMİ POLİTİKASI DEĞİŞMEYECEK

Baroin, France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, Fransa'nın kredi notunun AAA'dan AA+'ya indirildiğini söyledi. Fransa Bütçe Bakanı ve hükümet sözcüsü Valerie Pecresse, kredi notu düşen Fransa'nın stratejisinin değişmeyeceğini söyledi. Pecresse, AFP'ye yaptığı açıklamada, ''borçların azaltılması, rekabet ve muhtemel büyümeye odaklı ekonomi politikasının değişmeyeceğini'' belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) kredi notunu düşürmediği Almanya konusunda ise Pecresse, Fransa ve Almanya arasındaki ortaklığın gerekliliğini vurguladı.

AVUSTURYA VE İTALYA'NIN DA NOTU DÜŞTÜ

S&P, Avusturya ve İtalya'nın da aralarında olduğu toplam 9 ülkenin kredi notunu düşürdü. AFP'nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Avusturya'nın AAA olan uzun vadeli notu bir kademe, İtalya'nınki ise iki kademe indirildi. Avusturya'nın kredi notu AA+'ya, kredi notu A olan İtalya'nın notu BBB+'ya çekildi. Kuruluş İspanya'nın da notunu kırdı. İşte notu kırılan ülkeler...

KİMİN NOTU NEREYE DÜŞTÜ?

Fransa: AAA'dan AA+'ya düştü. Avusurya: AAA'dan AA+'ya indi. İtalya: A'dan ‘BBB+'ya düştü. İspanya: AA-'dan ‘A'ya geriledi. Kıbrıs Rum Kesimi: BBB'den - BB+'ya çekildi. Malta: A'dan A-'ye indi. Portekiz: BBB-'den -BB'ye düştü. Slovakya: A+'dan -A'ya geriledi. Slovenya: AA-'den A+'ya indi.

ALMANYA'YA DOKUNMADI

Bu arada S&P, Almanya'nın notunun değişmediğini ve AAA olarak kaldığını belirtti. S&P UYARMIŞTI Kuruluş, Euro Bölgesi'nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine işaret ederek, kredi notu AAA olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda ile diğer 9 ülkenin kredi notunu muhtemel indirim için izlemeye aldığını bildirmişti. Standard and Poor's, bu karara Euro Bölgesi'nde artan sistematik stresi gerekçe göstermiş, Euro Bölgesi'nde diğer bir resesyon riskinin artmasının kararın sebeplerinden biri olduğunu da ifade etmişti. Euro Bölgesi'nin diğer iki ülkesi Yunanistan, en kötü kredi notuna sahipken Kıbrıs Rum kesiminin kredi notu da izleme altında bulunuyor.

PİYASALARI NASIL ETKİLEDİ?

Haberin duyulmasıyla Euro, dolar karşısında hızla değer kaybederek 1,27 seviyesinin altını gördü. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 1'i aştı. İMKB haftayı yüzde 1.14 düşüşle 51 bin 661 puandan tamamladı.