Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

Kralspor.com / Detay Haber

Galatasaray yeni sezonda takımın başına getirdiği Prandelli ile yollarını bugün itibariyle ayırma kararı aldı. 2004-2005 sezonundan bu yana geçen 10 sezonda Galatasaray tam 12 farklı teknik direktörle çalıştı.

İŞTE O TEKNİK DİREKTÖRLER

1 - Georghe Hagi ( 2004-2005)

Fatih Terim'in istifası ile Galatasaray teknik direktörlüğüne getirildi. Birkaç yıl önce oyuncu olarak ter döktüğü takıma bu sefer hoca olarak gelen Hagi, Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi finalde 5-1 gibi bir skorla yenip Türkiye Kupası'nı kazandığı maçta takımın teknik direktörüydü. Ligde istenile başarı gelmeyince yerine göreve Gerets getirildi.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

2- Eric Gerets (2005-07)

Erik Gerets, takımın başında geçirdiği 2 sezonda Turkcell Süper Lig, Fortis Türkiye Kupası, UEFA Kupası ve Şampiyonlar Ligi'nde toplam 90 maça çıktı.

Sarı-kırmızılı takımın efsanevi oyuncusu Gheorge Hagi'nin ardından teknik direktörlük görevini 2005-2006 sezonunun başında devralan Erik Gerets, mali açıdan önemli sıkıntılar yaşayan Galatasaray'da çeşitli zorluklar içinde görev yaptı. Görev aldığı ilk sezonda sarı-kırmızılı takımı içinde bulunduğu tüm sorunlara rağmen Turkcell Süper Lig'de şampiyonluğa taşıyan Belçikalı çalıştırıcı, hem elde ettiği 83 puanla Galatasaray'da bir rekora imza attı, hem de son haftada ezeli rakipleri Fenerbahçe'nin elinden aldığı şampiyonlukla taraftarların gönlünde taht kurdu.

Erik Gerets yönetimindeki Galatasaray, bu sezon ise hayal kırıklığı yarattı. Sezon başından itibaren istikrarsız bir grafik sergileyen sarı-kırmızılı takım, üç büyük takımın da üst üste puan kayıpları yaşadığı ligde son haftalara kadar iddiasını sürdürmesine karşın eline geçen fırsatları bir türlü değerlendiremedi.Ligi 3. sırada tamamlayan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ne katılabilme hayallerini bir sonraki sezona bıraktı. Görev döneminde Galatasaray takımıyla 68 lig maçına çıkan Gerets, 41 galibiyet, 16 beraberlik ve 11 de yenilgi aldı.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

3 - Karl-Heinz Feldkamp (2007-08)

Karl-Hainz Feldkamp, 9 yıllık aradan sonra sağlık sorunlarının tamamen düzelmesi üzerine Galatasaray Futbol Şube Sorumlusu Adnan Polat'ın da çabaları sonucu 2007 yılında yeniden Galatasaray'ın teknik patronluğu görevini üstlenmeyi kabul etti.

Feldkamp, disiplinli tavırlarıyla dikkat çekti. Sezon başında Necati Ateş, Hasan Kabze, Emre Aşık ve Orhan Ak'ı kiralık veya satılık olarak takımdan göndermiştir. Beşiktaş derbisi öncesi Cassio Lincoln ve Hakan Şükür'ü kadro dışı bıraktı. UEFA Kupası'nda takımı gruplardan çıkardı ancak Bayer Leverkusen'e elendiler. Ligde alınan başarısız sonuçlar, sağlık problemleri ve yönetimle yaşanan sonuçlar nedeniyle 5 Nisan 2008'de takımdan istifa etti.

Feldkamp 28 maçta 18 galibiyet, 7 beraberlik ve 3 mağlubiyetle Fenerbahçe'nin 2 puan gerisinde ikinciydi. Feldkamp'ın yerine bakan antrenör Cevat Güler geriye kalan 6 maçın hepsini kazanarak Galatasaray'ı lig şampiyonu yaptı. İstifasından 8 ay sonra Michael Skibbe yönetimindeki Galatasaray'a teknik sorumlu olarak geldi. Galatasaray'ın rakiplerini izlemek konusunda takıma yardım etti. Skibbe'nin kovulması sonrası görevine devam etse de pek etkin olmadı ve 5. bitirilen sezon sonunda takımdan ayrıldı.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

4- Cevat Güler (2008)

2007-2008 sezonunda Turkcell Süper Lig'te son 5 haftaya girilirken Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı teknik direktörü Karl Heinz Feldkamp'ın istifası üzerine, Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı'ndaki teknik direktörlük görevini geçici olarak üstlenmiştir ve sezon sonunda Galatasaray şampiyon olmuştur. 2008-2009 sezonunun sonunda Galatasaray'daki yardımcı antrenörlük görevine son verilmiştir.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

5 - Michael Skibbe (2008-09)

2008-09 sezonu öncesi bir önceki sezonun şampiyonu Galatasaray SK ile 1+1 yıllık anlaşma yaptı. İlk resmi maçı Steaua Bükreş ile Ali Sami Yen'de 2-2 berabere kaldıkları Şampiyonlar Ligi eleme maçı oldu. 4 gün sonra ise Duisburg'da Kayserispor'u 2-1 yenerek Galatasaray tarihinin ilk TFF Süper Kupası'nı kazandı.

Bu kupa kendisinin kazandığı da ilk A Takım kupası oldu. Lige 4-1'lik Denizlispor galibiyetiyle başlasa da Bükreş'te rakiplerine yenilerek Şampiyonlar Ligi'nde elendiler. Ligde ise üçüncülük ve beşincilik arasında gidip geldiler. UEFA Kupası'nda ise grup ikincisi olarak bir üst tura kaldılar. Ancak ligde istenilen sonuçların gelmediği bir dönemde 22 Şubat 2009'da Kocaelispor karşısında 5-2'lik mağlubiyetten bir gün sonra görevine son verildi. Yerine Galatasaray'ın eski kaptanlarından Bülent Korkmaz geçti.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

6 - Bülent Korkmaz (2009)

2008-2009 sezonunun ikinci yarısının 22. haftasında Galatasaray teknik direktörlük görevine getirilmiştir. 24 Şubat 2009'da Galatasaray ile 1 yılı opsiyonlu 2,5 yıllık sözleşme imzalamıştır.

Takımının başında çıktığı ilk maçta FC Girondins de Bordeaux'u 4-3 yenerek takımını UEFA Kupası'nda bir üst tura taşımıştır. 2. UEFA Kupası maçında ise Hamburger SV ile [deplasmanda 1-1 berabera kalarak rövanş için avantaj yakalamıştır. Fakat rövanşında ise Hamburg takımına yenilmiş ve Avrupa'dan elenmişlerdir. Galatasaray'ın başında 15 maçta (7 galibiyet‚ 4 beraberlik‚ 4 mağlubiyet) almıştır.

3 Haziran 2009 tarihinde Galatasaray yönetim kurulu tarafından istifası kabul edilip, görevinden istifa etmiştir.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

7 - Frank Rijkaard (2009-10)

Galatasaray'da geçirdiği ilk sezonda UEFA Avrupa Ligi ön eleme turlarında sırasıyla Tobol, Maccabi Netanya ve Levadia Tallin takımlarına karşı farklı galibiyetlerle gruplara kalan Rijkaard; Süper Lig'deki ilk 6 maçından da galibiyetle ayrıldı.

Galibiyet serisi döneminde zorlu Panathinaikos deplasmanından 3-1'lik galibiyetle dönen Rijkaard'ın Galatasaray'ı, Frank Rijkaard'ın çıktığı ilk 10 resmi maçta 41 gol atarak çok iyi bir başlangıç yaptı.

Süper Lig'de 7. hafta Eskişehirspor beraberliğinin ardından sakatlıklarında yoğun etkisiyle inişli-çıkışlı bir grafik sergileyen Galatasaray, Frank Rijkaard döneminde UEFA Avrupa Ligi'nde 13 puanla lider olarak gruptan çıkarken, ligin ilk yarısını ikinci sırada tamamladı.

Devre arasında Rijkaard'a jest olarak Barcelona'dan öğrencisi Giovani dos Santos, Tottenham'dan kiralık olarak alındı. Bunun yanı sıra savunmaya Lucas Neill bonservisiyle alındı ve forvette sakat Milan Baros'un yerine Manchester City'den Brezilyalı Jo kiralandı. Bu dönemde Galatasaray, açık farkla Süper Lig'in en pahalı takımı oldu ve UEFA Avrupa Ligi'nde İspanya'nın Atletico Madrid takımı ile eşleşti. Deplasmanlı gol averajı kuralıyla Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finalinde Antalyaspor'a elenen Galatasaray, forvetsiz olarak İspanyol devi Atletico Madrid karşısına çıktı. Deplasmanından 1-1'lik avantajlı bir skorla ayrıldı. Ali Sami Yen'de 81. dakikada Caner Erkin'in kırmızı kart gördüğü karşılaşmada 90. dakikada Diego Forlan'ın golünü ağlarda gören Rijkaard'ın öğrencileri, UEFA Avrupa Ligi defterini de erken kapamış oldu.

Ligde de kötü gidiş devam etti ve Galatasaray sezon sonunda ligi üçüncü sırada tamamladı. 2010-2011 sezonunda ise; Galatasaray, Rijkaard yönetiminde son 53 yılın en kötü başlangıcını yaptı. Deplasmanda Sivasspor'a 2-1 ve Ali Sami Yen'de Bursaspor'a 2-0 mağlup olan Galatasaray'da tepkiler çığ gibi büyüdü. Sezona transferlerde geç kalındı ve sakat oyuncular oldukça fazlaydı.

UEFA Avrupa Ligi'nde OFK Belgrad'ı 2-2 ve 5-1'lik skorlarla eleyen Galatasaray, karşısında favori görüldüğü Ukrayna'nın Karpaty Lviv ekibine dramatik bir şekilde elendi. Zvjezdan Misimović ve Emiliano Insua'nın takıma katılmasıyla Galatasaray şampiyonluk yolunda iddialı hale geldi. Sezonun 3. haftasında deplasmanda alınan Eskişehispor galibiyeti takıma ve taraftara büyük bir moral kazandırsa da sonrasında kazandığı 3 maça rağmen oynanan futbol sürekli olarak tepki aldı. 20 Ekim 2010 tarihinde yapılan açıklamayla Galatasaray ile olan sözleşmesi karşılıklı olarak feshedilmiştir.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

8 - Gheorghe Hagi (2010-11)

21 Ekim 2010 tarihinde Frank Rijkaard'ın ayrılmasının ardından Galatasaray'ın teknik direktörlüğüne yeniden getirilmiştir. 22 Ekim 2010 'da Florya Metin Oktay Tesislerinde 1.5 yıllık sözleşme imzalamıştır. 25 Mart 2011 tarihinde sözleşmesi feshedilmiştir.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

9 - Bülent Ünder (2011)

1996-2000 seneleri arasında Fatih Terim'in yardımcı antrenörlüğünü yapmakla tanınmıştır. En son teknik direktörlük görevini 2000-2001 sezonunda Samsunspor'da yapmiştir.

2010-2011 sezonunun son 8 haftalık kısmında Galatasaray'ın teknik direktörlüğünü yaptı

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

10 - Fatih Terim (2011-13)

UEFA Kupası'nı kazandırdığı 17 Mayıs 2000 tarihinden tam 11 yıl sonra, 17 Mayıs 2011'de 3. kez Galatasaray teknik direktörlüğüne getirildi. 1 Temmuz 2011 tarihinde Türk Telekom Arena'da gerçekleştirilen törende, Galatasaray ile üç senelik resmi sözleşmeye imza attı.

12 Mayıs 2012 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda Galatasaray'ın 18. lig şampiyonluğunu kazanmasında büyük rol oynadı. Galatasaray'la sezonu zirvede tamamlayan Terim, kariyerinin 5. lig şampiyonluğunu elde ederken, lig tarihinin en fazla şampiyonluk kazanan teknik direktörü unvanını elde etti.

Daha önce 2002 yılında düzenlenen UEFA Elit Teknik Direktörler Forumu 'na davet edilen ilk Türk teknik direktör unvanını kazanan Fatih Terim, aynı organizasyona 2012 ve 2013 yıllarında tekrar davet edildi.

2012-13 sezonunda Galatasaray'ı Şampiyonlar ligi'nde çeyrek finale taşıyan Terim, Real Madrid'i 2. maçta 3-2 mağlup etseler de, ilk maç 3-0 bittiği için turnuvaya veda ettiler. 2012-13 sezonu sonunda Galatasaray ile 6. lig şampiyonluğunu kazandı ve Süper Lig'de en çok şampiyon olan teknik direktör unvanını geliştirdi.

2012 ve 2013 yıllarında ezeli rakibi Fenerbahçe'yi iki defa üst üste yenerek Türkiye Süper Kupası'nı Galatasaray'ın müzesine götürdü. Birçok kez Milli Takım'ı çalıştırmış ve Milli Takım ile birçok başarı almış Fatih Terim, Ağustos ayında Abdullah Avcı'nın görevinden ayrılmasından sonra TFF'den teklif aldı ve 2013-14 sezonunda Milli Takım'ın oynayacağı 4 eleme maçı için takımın başına getirildi. Fatih Terim, bu süreçte hem Galatasaray hem de Türkiye Milli Futbol Takımı'nı çalıştıracak biçimde sözleşme imzaladı.

Milli Takım'la ilk maçına ise Andorra karşısında çıktı. Bu maçta 5-0 galip gelen Türkiye, bir sonraki maçta da Romanya ile karşılaştı. Romanya maçında da Burak Yılmaz ve Mevlüt Erdinç'in attığı gollerle 2-0 galip gelen Türkiye,ardından Estonya ile Tallin'de Umut Bulut ve Burak Yılmaz'ın golleriyle 2-0 net sonuçla kazanarak gruptan çıkmak için şansını sürdürürken Fatih Terim, 3 maçta 3 galibiyet alarak büyük başarı elde etti. Eylül ayı içinde Galatasaray yönetim kurulu Fatih Terim ile 2 yıllık sözleşme uzatma kararı aldı.

Fatih Terim ise bu teklifi kabul etmedi ve 24 Eylül 2013 günü Galatasaray SK Başkanı Ünal Aysal bu durumu gözden geçireceklerini ifade etti. 24 Eylül 2013 akşamı ise Galatasaray SK Yönetim Kurulu'nun yaptığı toplantı sonucunda oy birliği ile görevine son verildi.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

11 - Roberto Mancini (2013-14)

Roberto Mancini, Galatasaray'ın başında çıktığı 28 Süper Lig maçında 16 galibiyet, 7 beraberlik ve 5 yenilgi aldı. Sarı kırmızılılar sezonu 65 puanla 2'inci sırada tamamladı ve Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılma hakkı elde etti.

Galatasaray, İtalyan teknik adam yönetiminde Ziraat Türkiye Kupası'nda 7 yıl aradan sonra zafere ulaştı. Mancini'li Galatasaray, finalde Eskişehirspor'u 1-0 yenerek kupayı 15'inci kez müzesine götürdü.

Roberto Mancini'nin Galatasaray'ın başında çıktığı ilk maç, Şampiyonlar Ligi'ndeki Juventus mücadelesiydi. İtalya'dan 2-2'lik beraberlikle ayrılan Galatasaray, B Grubu'nun son maçında yine Juventus'la karşı karşıya geldi. Gruptan çıkması için galibiyete ihtiyacı olan sarı-kırmızılılar, İtalyan devini Wesley Sneijder'in golüyle 1-0 mağlup etti.

Galatasaray 2'inci turda İngiliz temsilcisi Chelsea ile eşleşti. Türk Telekom Arena'da 1-1 sonuçlanan ilk maçın rövanşında Londra'da 2-0 mağlup olan Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne veda etti. Mancini yönetiminde Devler Ligi'nde 7 maça çıkan sarı kırmızılılar, 2 galibiyet, 3 yenilgi ve 2 beraberlik aldı.

Haziran 2014 tarihinde Galatasaray, Mancini ile yolların ayrıldığını duyurdu.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar

12 - Cesare Prandelli (2014)

Sezon başında teknik direktörlük koltuğuna oturan Cesare Prandelli'nin, savunmasıyla ön planda olan İtalyan futbolunu Galatasaray'a taşıması beklenirken, sonuç adeta hüsran oldu. Sarı-kırmızılıların Prandelli yönetiminde UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki bu sezon geride kalan 5 maçtaki savunma performansı, 1999-2000 sezonundaki en fazla gol yeme ortalamasını dahi farklı bir şekilde geride bıraktı.

Teknik direktör Fatih Terim yönetiminde 1999-2000 sezonunda, "Devler Ligi" gruplarında çıktığı 6 maçta kalesinde 13 gol gören "Cim Bom", bir sezonda maç başına 2,16'lık bir gol yeme ortalamasıyla mücadele etmişti. Sarı-kırmızılı ekibin bu kulvardaki en kötü istatistiği olan bu rakam, aradan geçen 15 yılın ardından teknik direktör Cesare Prandelli yönetiminde ulaşılan 3 ortalama sonrası adeta mumla aranır oldu.

"Cim Bom", Arsenal karşısında gol yemese dahi, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezonki maç başına gol yeme ortalamasını ancak 2,5'e düşürebilecek.

PRANDELLİ'NİN HÜSRANA UĞRATTIĞI 8 MAÇ

Balıkesirspor 2-0 Galatasaray
İstanbul Başakşehir 4-0 Galatasaray
Galatasaray 0-3 Trabzonspor
Galatasaray 1-1 Anderlecht
Arsenal 4-1 Galatasaray
Galatasaray 0-4 Borussia Dortmund
Borussia Dortmund 4-1 Galatasaray
Anderlecht 2-0 Galatasaray

Galatasaray bu 8 maçta 26 gol yedi 3 gol atabildi. Anderlecht maçından sonra Avrupa'ya veda edilmesi bardağı taşıran son nokta oldu.

Galatasaray'a son 10 yılda gelen hocalar