ensonhaber.com

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşüldüğü oturumda söz alan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Uluslararası Hukuka Güven Endeksi'nde Türkiye'nin çok geride olduğuna dair eleştirilere yanıt verdi.

Söz konusu endekste Türkiye'nin önünde yer alan ülkelerde demokratik seçimlerin dahi olmadığına dikkat çeken Bakan Tunç, Türk yargısının geçmişten çok daha tarafsız ve bağımsız olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"15 Temmuz’da Türk yargısı, milletinin yanında durdu"

27 Mayıs darbesinde yargı mensupları darbecilerin yanında mı durdu, darbe mağdurlarının yanında mı durdu? Darbe mağdurlarını, Başbakanı, bakanları idama mahkum eden bir yargı vardı. 12 Eylülde, Türk yargısı darbecilerin yanında mı durdu, darbe mağdurlarının mı yanında mı durdu? Nerede durdu? Darbecilerin yanında durdu. 15 Temmuz’da Türk yargısı nerede durdu?

15 Temmuz’da Türk yargısı, milletinin yanında durdu; darbecileri yargıladı, darbe mağdurlarını yargılamadı.

"Demokrasinin olmadığı ülkeleri Türk yargısının üzerinde gösteremezsiniz"

Buradan bir arkadaşımız Hukuka Güven Endeksi’nden bahsetti, Türkiye’nin Güven Endeksi’nde son sıralarda olduğundan bahsetti. Şimdi, değerli arkadaşlar, burada, bu Güven Endeksi’ne baktığımız zaman… Ben ülkelerin ismini vermiyorum; orada demokrasi yok ki, orada serbest seçim yok ki… Nasıl bu ülkeleri Türkiye’nin, Türk yargısının üzerinde gösterebilirsiniz?

Adalet Bakanı Tunç'un bahsettiği endekse göre Türkiye, hukuka güvende 116. sırada.