AA

Ankara dev bir eser daha kazandı...

Türkiye'nin dört bir yanında devam eden ulaşım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Ankara'da raylı sistem ağını genişletmek ve bağlantı noktalarını artırmak amacıyla yapımına başlanılan AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı bugün devreye alındı.

Bir süredir testlerin yapıldığı hattın açılış töreni için yeni yapılan istasyonda son hazırlıklar yapıldı.

Açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı

Bugün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı'nın açılış törenine katıldı.

Burada coşkulu kalabalığa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışın ardından vatman koltuğuna geçti.

Keçiören'den Kızılay'a aktarmasız gidilebilecek

Proje kapsamında, Gar, Adliye ve Kızılay olmak üzere 3 istasyondan oluşan hat sayesinde başkentliler Keçiören'den Kızılay'a aktarmasız gidebilecek.

Metro hattında yeni inşa edilen ve 600 bin yolcu kapasiteli Gar İstasyonu aracılığıyla yolcular, Ankara YHT Garı'na, Başkentray’a ve Ankaray'a aktarma yapabilecek.

İkinci istasyon olan Adliye İstasyonu aracılığıyla da Başkentray'a aktarma sağlanabilecek.

Son istasyon Kızılay'dan Batıkent, Çayyolu ve Ankaray metro hatlarına geçiş mümkün olacak.

379 milyon euro tasarruf sağlanacak

3,3 kilometrelik hattın yapımında toplam 7 bin 295 metre tünel imalatı yapıldı ve 14 bin 590 metre ray döşendi.

Metro hattının işletmeye açılmasıyla 35 yıllık süreçte, kara yolu işletmesinden 104 milyon euro, kaza maliyetlerinden 42,7 milyon euro, zamandan 123,9 milyon euro, çevresel kirlilikten 108,4 milyon euro olmak üzere toplam 379 milyon euro tasarruf sağlanması öngörülüyor.

Metro aracı sayısı 4 katına çıkarıldı

Türkiye genelinde 12 ilde toplam 852,9 kilometre şehir içi raylı sistem hattı işletiliyor. Bunun 353,6 kilometresi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca gerçekleştirildi.

Şu an Bakanlık tarafından yapımı devam eden 11 projede toplam 96,9 kilometre uzunluğunda raylı sistem hattı inşaatı bulunuyor.

Ankara'nın 23 kilometrelik raylı sistem hattına ilave olarak 41,2 kilometre uzunluğundaki 16,6 kilometrelik Kızılay-Çayyolu Metrosu (M2), 15,4 kilometrelik Batıkent-Sincan Metrosu (M3), 9,2 kilometrelik Ankara Keçiören-AKM Metrosu (M4) Bakanlık tarafından yapılarak toplam hat uzunluğu 64,2 kilometreye çıkarıldı.

Açılışı yapılacak AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı ile birlikte Bakanlık tarafından Ankara'ya toplam 44,5 kilometre metro hattı kazandırılmış olacak.

Yüzde 51 yerlilik oranı

Ayrıca söz konusu metroların inşasının yanı sıra bu hatlarda hizmet vermek üzere mevcut 108 araca ilave 324 adet yeni nesil ve yüzde 51 yerlilik oranı ile metro araç alım işi Bakanlıkça yapıldı.

Mevcutta bulunan metro araçları depolama ve bakım merkezi ek bina ve parklanma alanlarıyla büyütülerek kapasitesi artırıldı ve ayrıca Çayyolu bölgesinde ilave yeni bir depolama ve bakım merkezi daha Bakanlık tarafından tesis edildi.

"44,5 kilometrelik metro hattı kazandırdık"

Açılışın ardından sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Ankara’ya sadece son 7 yılda, daha önce var olan 23 kilometrelik raylı sistemlere ilave olarak toplam 44,5 kilometrelik metro hattı kazandırdık.

Ayrıca metro hatlarında çalışan araç sayısını 4 katına yükselterek kapasiteyi ve konforu artırdık.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)