ensonhaber.com

Türkiye, 22 gündür deprem felaketi ile mücadele ediyor.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 şiddetli depremin ardından 11 ilde binlerce bina yerle bir oldu, çok sayıda vatandaş da hayatını kaybetti.

Bunun üzerine deprem senaryoları gündemde yer almaya başladı.

Televizyon ekranlarında da uzmanlar tarafından büyük İstanbul depremi yeniden konuşularak, alınacak önlemler sıralandı.

Yıkıcı depremlerde binalardaki ihmalkarlıklar gözler önüne serilirken, sarsıntı sırasında telaşla ölümcül davranışlar sergilendi.

AKUT'tan deprem önlemleri

Habertürk'te de depreme ilişkin konulara yer verildi.

'Kübra Par'la Açık ve Net' programına katılan AKUT Operasyon ve Acil Durum Yöneticisi Serhat Akbel, deprem sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı.

"Boşluk yaratabilecek bir objenin yanında çöküp, kapanacağız"

Kübra Par tarafından sorulan, "Depreme çarşıda yakalandık, bir AVM'de yakalandık. Ne yapacağız?" sorusuna yanıt veren Akbel şöyle konuştu:

AVM tarzı yapılar, genel olarak deprem ve benzeri risklere karşı en azından dairelere göre biraz daha kontrollü ve sıkı yönetimlerle yapılmış yapılar. Yine de sistem aynı. Yıkılma durumuna karşı olası bir durumda çökme durumunda boşluk yaratabilecek bir objenin yanında çöküp, kapanacağız.

Açık alanda yakalandıysak bu AVM'nin otoparkı da olabilir; araçların ön bölümleri, motorların olduğu kısımlar ezilmiyor. Ön tekerleklerin yan tarafında mümkün olduğunca hedef küçülterek, çökerek, yatarak kapanacağız.

"Elektrik direkleri ve aydınlatma direklerinden uzaklaşacağız"

Arabanın içerisinde yakalanma durumunda yapılacakları anlatan Serhat Akbel, sözlerine şöyle devam etti:

Sürüş halinde yakalandıysak, herkes ani bir fren yapıyor. Dolayısıyla depremden etkilenmesek bile trafik kazası yaşayabiliyoruz. Kontrollü bir şekilde sağa çekip, güvenli bir alanda aracı durduracağız. Üst geçidin altında kalmamamız lazım. Elektrik direkleri ve aydınlatma direklerinden mümkün olduğunca uzaklaşacağız. Araçtan inip, açık alandaysak yere yatmıyoruz, çöküyoruz ve mümkün olduğunca küçülüp, çevreden gelecek ağaç ve benzeri objelerin tamamından uzak duruyoruz. Mahalle arasında, bina arasındaysanız, binaların en az 1,5 katı kadar açık alana çıkmanız gerekiyor.

Benzinlik alanları binaların çok içerisinde olmayan alanlar. Ama deprem ikinci riskleri tetikleyen bir afettir. Yangınla karşılaşabiliriz. Binalardan uzak duracak şekilde açık alanda olmalıyız.

"Deprem çantası 72 saat bizi hayatta tutacak"

Deprem çantasında bulundurulması gerekenleri anlatan Akbel, şu ifadeleri kullandı:

Uluslararası standartlar şunu söyler; ilk 72 saat kendi kendimize yetebilmemiz gerekiyor. Koordineli ve sistemli yardımın gelebilmesi 72 saati bulabiliyor. Bu dünyanın her yeri için geçerli. Bunun için çanta hazırlamamız gerekiyor. Evinizden çıkarken rahatlıkla alabileceğiniz bir yerde bulundurulmalı. Sırt çantası şeklinde olmalı.

72 saatte bizi hayatta tutacak olan bir çanta bu. Terliklerimizle evden tahliye olacağız, ayakkabılarımızı yanımıza alacağız. Aydınlatma ekipmanımız önemli. Kafa lambası ve fenerlerimiz olabilir. Bunların içerisinde pillerimiz olmayacak. Yaz ve kış ayrımı da önemli. Powerbanklar konulabilir. Küçük bir çakımızın olması gerekiyor. İlk yardım çantamız olacak muhakkak içerisinde. Kibrit ve çakmak eklenebilir. Islak mendil, sabun ve hijyen malzemeler konulabilir.
Acil durum battaniyesi,
radyo,
toz maskesi,
reflektif yelek,
ip, iş eldiveni,
çok amaçlı bant,
dikiş seti,
not defteri.