ensonhaber.com

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rama'yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı.

Görüşmelere geçildi

Arnavutluk Başbakanı Rama'nın tören kıtasını selamlamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rama başkanlığında baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçildi.

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeler ile iki arasında ticaret ve iş birliği konuları ele alındı.

Ortak basın toplantısı düzenlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Edi Rama, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Hedef 2 milyar dolar ticaret hacmi

İki ülke arasında ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkardıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik." dedi.

FETÖ ile mücadele

Konuşmasında FETÖ ile mücadeleye de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlişkilerimizi zehirlemek için her yolu deneyen şer şebekesine fırsat vermeyeceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz." diye konuştu.

"Bu şer şebekesinin amacına ulaşmasına fırsat vermeyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk'la FETÖ'ye yönelik mücadele konusunda şu mesajları verdi:

Arnavutluk'un FETÖ ile mücadelede hassasiyetini biliyoruz. Bunu takdirle karşılıyoruz. İlişkilerimizi zehirlemek için her yol ve yöntemi deneyen bu şer şebekesinin amacına ulaşmasına fırsat vermeyeceğiz. Arnavutluk makamlarının da bu gerçeğin farkında olduklarını görüyoruz. Karşılıklı anlayış çerçevesinde örgütle mücadelemizi sürdüreceğiz.

"İmzalanan anlaşmalarla iş birliğimizin ahdi zeminini daha da güçlendirdik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında şunları söyledi:

Arnavutluk'un Başbakanı Rama ve heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Geçtiğimiz sene Türkiye ile Arnavutluk arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılını idrak ettik. Bugün icra ettiğimiz konseyin ilk toplantısıyla münasebetlerimizi daha ileri taşıma konusunu teyit ettik. İmzalanan anlaşmalarla iş birliğimizin ahdi zeminini daha da güçlendirdik. Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar seviyesine çıkardık. Yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik. Bu rakama kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

"Arnavutluk halkının yanında olmaya devam edeceğiz"

Türkiye, 3,5 milyar dolara ulaşan yatırımlarıyla Arnavutluk'taki en büyük 5 yabancı arasında yer alıyor. TİKA vasıtasıyla Arnavutluk'un kalkınmasına yönelik projelerimiz sürecek. Az önce imzalanan anlaşma bu alandaki işbirliğimize güç katacaktır. 3 ay gibi rekor bir sürede Fier Hastanesi'ni inşa ettik. Bundan sonra da Arnavutluk halkının yanında olmaya devam edeceğiz.

"Türkiye ve Arnavutluk, Balkanların barış ve istikrarına katkı sağlayan iki NATO müttefikidir"

Sayın Başbakanla bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye ve Arnavutluk, Balkanların barış ve istikrarına katkı sağlayan iki NATO müttefiktir. Savunma sanayii ve askeri alandaki yakın iş birliğini derinleştirmek arzusundayız. Askeri Çerçeve Anlaşması bu irademizin en somut tezahürüdür. Arnavutluk'u başarıyla tamamladığı BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğinden ötürü tebrik ediyoruz. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na Arnavutluk önemli katkılar yapacaktır.

"Arnavutluk tarihin doğru tarafında yer almıştır"

Filistinli kardeşlerimizin güvenliği ve müreffeh geleceklerinin teminat alınması noktasında uluslararası camianın sorumlulukları ortadır. Gerek Uluslararası Adalet Divanı'nda gerek Birleşmiş Milletler'de izlenen süreçler bu konudaki haklı tutumumuzu net şekilde ortaya koymuştur. Arnavutluk da aralık ayında BMGK'de yapılan oylamada tutumuyla tarihin doğru tarafında yer almıştır. Arnavutluk'un mazlum Filistin halkıyla sergilediği dayanışma çok önemlidir.