Davutoğlu: Esad iki haftada gider demedim

DAVUTOĞLU

İşte Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından önemli detaylar..

"TEZKEREYİ TİTİZLİKLE HAZIRLADIK"

"Suriye ve Irak sınırında Türkiye'deki şartlardan bağımsız gelişen durumlar var. Tüm bu durumların Türkiye'deki iç huzuru ve demokratik ortamı etkilemeden ciddi şekilde mücadele ediyoruz. Bu nedenle böyle bir tezkereye ihtiyacımız vardı. Biz edilgen bir tavır almadık. Tezkereyi kelime kelime titizlikle hazırladık. Bazı bölümlerini ben kaleme aldım"

"CHP ARTIK IŞİD İLE ANILACAKTIR"

"Kılıçdaroğlu'nun dün söylediklerine hayret ettim. Esad'ı Şam'da muhafaza etmek için sırf bunun için tezkereye 'Hayır' dediler. CHP'nin adı artık IŞİD ile anılacaktır. Bizim için ne Kürt ne Sünni ne de Arap var. Bizim için insan var."

"KOBANİ İÇİN GEREKENİ YAPARIZ"

"Kobani'nin düşmesini istemeyiz. Düşmemesi için ne gerekiyorsa elimizden gelini yaparız. Suriye'deki Türk halkının da Kürt halkının da gidebileceği tek yer Türiye. 186 bin kişi girdi Türkiye'ye. Herkesin aklını başına alması lazım. Herkes bilsin ki çözüm sürecine devam edeceğiz. Kobani düşerse, bunda Türkiye'nin vebali yoktur. Kobani düşerse bu çözüm sürecine bağlanmamalıdır. Kobani'deki Kürtler de kardeşimizdir. Önemli olan bizim tarihe nasıl geçeceğimizdir. Kobani'deki gelişmelerin sorumlusu PYD'dir. Çözüm süreci bizim milli projemizdir. Bizim vatandaşlarımızla ilgilidir. olaylar olmasa da çözüm süreci vardı. Arap baharının getirdiği girdaba girseydik sonucu Türkiye için kötü olurdu. Irak Kürt Bölgesinin başı sıkıştığında yardım istediği yer Türkiye'dir"

"BU TEZKERE ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ İÇİN"

"Bugünkü tezkere bizim uluslararası sınırlarımızı korumak için alındı. Uluslararası koalisyonla işbirliği gerekiyorsa kullanılacak. Aslında tezkere çözüm sürecini garanti altına alıyor. Türkiye'nin istediği, belirlediği önceliğe uygun olması şartıyla her türlü koalisyonda yer alırız."

"SÜLEYMAN ŞAH İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİR ALINDI"

"Süleyman Şah Türbesi için her türlü tedbir alındı. Biz çatışma istemeyiz ama her türlü duruma karşı hazırız. Kesinlikle sessiz kalmayız."

"GÜVENLİK KONSEYİ KARARINA İHTİYAÇ YOK"

"Suriye ile aramızda bir güvenli bölgenin olması gerekiyor. Bunu gündeme getireceğiz. Bunun için Güvenlik Konseyi kararına ihtiyaç yok. Zaten 1270 ve 1278 sayılı iki Güvenlik Konseyi kararı vardır. Uluslararası tehditlere karşı nasıl hareket edileceği bellidir. Karar çok açık. Mülteciler için güvenli bir bölge gerekli. Bunun BM teminatı altına alınması gerekir"

GÜVENLİ BÖLGE İHTİYACI

"Türkiye'nin doğrudan sınırı vardır. En uzun sınır Türkiye iledir. Hava harekatı başarılı olursa IŞİD çekilirse bu sefer Rejim girecek. Bizim tercihimiz BM gücüdür. Kimse kendi kendine bir işe girişmez."

WIKILEAKS BELGELERİ

"Keşke bütün kriptolar ortaya çıksa da Türkiye'nin ne kadar ilkeli ve doğru konuştuğu ortaya çıksaydı dedim."

"ESAD BEKLİYOR, HAREKETE GEÇECEK"

"IŞİD hedefleri vurulurken Esad bir kenarda bekleyecek. Rejim bütün gücüyle Halep'e girecek. Bu kötü senaryo. O zaman çok daha fazla insan Türkiye'ye kaçacak. Esad cezalandırmak için bomba yağdıracak. Uçuşa yasak bölge olmazsa Türkiye'ye göç dalgası gelecek. Uçuşa yasak bölgede ısrarcıyız."

"SURİYE REJİMİNİN TEHDİDİ ARTIK ANLAŞILDI"

"Esad'a herhangi bir sünni güvenebilir mi artık? Suriye rejiminin de IŞİD gibi ciddi bir tehdit olduğu artık anlaşılmıştır."

"ESAD 6 AYDA GİDECEK DEMEDİM"

"Ben kesinlikle Esad 2 hafta ya da 6 ayda gider demedim. Bu söz tamamen efsane. 2012 Ekim'inde Esad'ın atadığı başbakan kaçmıştı. Önce Ürdün sonra Türkiye'ye girdi. Muhalefet cumhurbaşkanlığına yaklaşmıştı, Hummus düşme noktasındaydı. Uluslararası müdahale o zaman olmalıydı. O zaman söylemiştim. Suriye rejimi ayakta duramaz dedim. Çünkü halka zulmeden rejim ayakta duramaz. "

AYM'NİN İPTAL KARARI

"TİB'in hakkına müdahaledir. Açık yüreklilikle tartışılması lazım. Fikir ve iletişim özgürlüğünü savunuyoruz. 28 Şubat'ta yazdığımızda yazmayı bıraksın denmişti. Her özgürlüğün bir ahlaki çerçevesi var. Her özgürlüğün etik boyutu var. uygulamadaki gecikme bir insanın hakkını hatta güvenliğini etkilerse bu gecikmeden kim sorumlu olacak?"

"Gezi olaylarında birisi Twitter'dan evimin adresini vererek saldıracaklarını duyurmuştu. TİB'in böyle bir durumda müdahale edip durdurması mı doğrudur, yoksa mahkemeye gidip bir karar almak mı. AYM'nin her insanın hakkını koruyacak şekilde karar alması gerekir."

"Güvenlik tehdit edildiğinde ne olacak? Vatandaşların hukuku korunmalı. TİB böyle durumlarda mahkemeye gitmeden durdurma kararı alabilmesi gerekir. Hakaret, tehdit varsa TİB durdurmalı. AYM, bu kararla benim hukukumu koruyamaz."

HSYK SEÇİMLERİ

"Yargıdaki tortuyu kaldırmak istedik"

PARALEL YAPI İLE MÜCADELE

"Adalet için her türlü tedbiri alırız"