DENİZ KAYNAMASI nedir, deprem belirtisi mi? İstanbul Yenikapı’da neden deniz kaynıyor?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkıcı depremlerin 4. gününde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 10 farklı ilde yıkıma neden olan depremde her geçen gün ölü sayısı artıyor.

Deprem bölgelerinde takip edilen gelişmelerin yanı sıra bu iki büyük depremin Marmara depremi üzerindeki etkileri vatandaşları endişelendiriyor. Uzmanlar, Kahramanmaraş’taki depremin Marmara depremini tetiklemese de her an bir deprem olabileceğini vurguluyor.

İstanbullular depremle ilgili endişe içindeyken Yenikapı’da görülen deniz kayması endişeleri arttırdı. Peki deniz kaynaması neden olur? Deniz kaynaması deprem belirtisi mi? İşte merak edilenler…

Deniz kaynaması nedir, neden olur?

İstanbul’un Yenikapı ilçesinde görülen deniz kaynaması gündeme oturdu. Kaynayan deniz suyu kısa sürede infial yaratırken depremle ilgili olup olmadığı merak konusu oldu. Deniz kaynamasının sebebi henüz bilinmiyor.

1969 yılında da Portekiz'de meydana gelen 7.9 şiddetindeki deprem ve tsunami ile 2016 yılında Yeni Zelanda'da meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından denizde benzer görüntülere rastlandığı öne sürüldü. Ancak kimyasalların veya ani sıcaklık değişimlerinin de bu manzarayı oluşturabileceği belirtiliyor.

Deniz kaynaması deprem belirtisi mi?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından büyük Marmara depremi vatandaşları paniğe sürükledi. Konuyla ilgili açıklama yapan deprem ve yer bilimi uzmanları, Kahramanmaraş'tan geçen fay hattının İstanbul'dan geçen hattını etkilemeyeceğini belirtse de Marmara Bölgesi'ndeki büyük deprem hakkında yıllardır yapılan uyarıların dikkate alınmadığını ve yakın zamanda İstanbul merkezli şiddetli deprem yaşanabileceği ihtimalini vurguladı.

Ancak bu durum Yenikapı’da meydana gelen deniz kaynamasının deprem belirtisi olduğu anlamına gelmiyor. İstanbul’da yaşanan deniz kaynamasının nedeni henüz bilinmiyor. Endişeye kapılan vatandaşlar, bölgede jeolojik araştırma yapılmasını talep ediyor.