ensonhaber.com

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarına destek amacıyla yeni kararlar alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, hak sahiplerine büyük destek sağlanacak.

Hak sahiplerine 700 bin liraya kadar hibe ve kredi

Buna göre, bir konut için 700 bin liraya kadar hibe ve 700 bin liraya kadar kredi imkanı sunulacak. İş yerleri için ise 350 bin liraya kadar hibe ve aynı tutarda kredi desteği verilecek.

Kiracılara tahliye desteği sağlanacak

Kredi vadesi 10 yıl olarak belirlenirken, ilk 12 taksitte ise faiz uygulanmayacak. Ayrıca, inşaat sürecinde hibe verilmesinin yanı sıra kiracılara da özel destek sağlanacak. İnşaat yapımında verilecek hibe desteği haricinde tahliye için ise maliklere, kiracılara ve sınırlı ayni hak sahiplerine bir kereye mahsus karşılıksız 100 bin TL tahliye desteği verilecek.

Söz konusu karara göre, riskli yapının bulunduğu parsellerde üretilecek projedeki bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanının, mevcut bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanının bir buçuk katını geçmesi halinde hibe ve kredi desteğinden yararlanılamayacak.

Kredi ödemleri ilk 12 taksit faizsiz ve 120 ay vadeli olacak

Kredi geri ödemeleri, geri ödemesiz dönemden sonraki ilk aydan itibaren başlayacak ve ilk 12 taksit faizsiz olmak üzere en fazla 120 ayda tamamlanacak.

Geri ödemesiz ve faizsiz dönem sonunda ilk taksit ödemesinden önce başlangıç güncellemesi yapılacak.

Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanına bakılmayacak. Kredi geri ödemeleri Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yürütülecek.

5 yılda 650 bin konut

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan adayı Murat Kurum da kentsel dönüşüm desteğine yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

Kurum, afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edileceğini, yeni yapılanmada yatay mimari ağırlıklı, komşuluk ilişkilerini odağa alan, nüfusu artırmayacak doğru bir planlama yapılacağını söylemişti.

Bu konutların 300 bini Kiptaş eliyle inşa edilirken ödemenin yarısı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.

Evini Kiptaş ile dönüştürenlere 700 bin lira hibe desteği, 700 bin lira kredi desteği sağlanacak. Ödemeler 5 bin 833 TL’den başlayan taksitlerle olacak.

Bakan Özhaseki'den açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de sosyal medyadan konuyla ilgili bir paylaşım yaptı.

Bakan Özhaseki yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'un kentsel dönüşümü için başlattığımız "Yarısı Bizden" kampanyası kapsamında vereceğimiz destek paketi yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda;
- 700 bin TL hibe,
- 700 bin TL kredi,
- 100 bin TL tahliye desteği olmak üzere toplam 1,5 milyon TL destek ile İstanbul’un kentsel dönüşümünü hızlandıracağız.

Bizlere her zaman destek olan Cumhurbaşkanımız Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şükranlarımızı sunuyoruz.

İstanbul'umuza, vatandaşlarımıza hayırlı olsun."