Mavi Marmara Davası'nda gerginlik
DHA

mavi marmara

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yönelik 31 Mayıs 2010 yılında İsrail askerlerince düzenlenen ve 10 kişinin öldüğü saldırıya ilişkin davada sona yaklaşıldı. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savcı, geçen celse Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmayı gerekçe göstererek davanın düşürülmesini talep etmişti.

Duruşma öncesi mağdur ve müşteki avukatları adliye önünde yaptıkları basın açıklamasıyla davanın düşürülmesinin hukuka aykırı olacağını savundu.

"MAHKEME HUKUKİ OLMAYAN TAVIR SERGİLEDİ"

Hukuçular Derneği adına açıklama yapan Avukat Mehmet Sarı, Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırı sonrası dünyanın birçok yerinde davalar açıldığını, bu davalardan birinin de Türkiye'de görüldüğünü hatırlatarak, "Ancak mahkeme son gelişmeler doğrultusunda hukuki olmayan bir tavır sergileme eğilimine gitmiştir. Son duruşma, hakimlerin davayı düşürme, müdahil avukatların da davayı düşürmeme noktasında çetin bir mücadelesi ile geçmiştir" dedi.

"SİYASİ SAİKLERLE KARAR VERMEK HUKUKU ÇİĞNER"

Siyasi mülahazaların bu davanın kapsamı dışında olduğunu vurgulayan Sarı, "Bu saiklerle karar vermek hukuku ayaklar altına almak olacaktır. Bu hukuk tanımaz insanların aklanması anlamına gelecektir" diye konuştu. Avukatlar yapılan açıklamanın ardından duruşmanın görüldüğü mahkeme salonuna çıktı.

ADLİYE KORİDORUNDA ARBEDE

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde öğleden sonra başlayan duruşmaya çok sayıda müşteki ve yakını katıldı. Duruşma salonunda yer olmadığı gerekçesiyle bazı kişilerin alınmaması üzerine adliyenin güvenlik görevlileriyle duruşmayı izlemeye gelenler arasında tartışma yaşandı. Duruşmaya dosyada ismi bulunan mağdur-müştekiler ile avukatları alındı. Duruşmayı izlemek için gelenler ise adliye koridorlarında bekliyor, zaman zaman tekbir getirip sloganlar atıyor. Duruşmada avukatlar savunma yapıyor.

Mavi Marmara Davası'nda gerginlik

NE OLMUŞTU

Gazze'ye insanı yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıyı gerçekleştirerek 10 kişinin ölümüne, 490 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesi ile dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levvi hakkında hayatını kaybedenlerin yakınları ve hakkında hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananların şikayeti üzerine dava açılmıştı.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)