ensonhaber.com

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bir dizi ziyaret için İzmir'e gitti.

Burada Türkiye İklime ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi Tanıtım Toplantısı’na katılan Bakan Özhaseki, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şehirler, afetlere dirençli hale getirilecek

Özhaseki, bir müjdeyi de açıkladı.

Bakanlık, Dünya Bankası ile imzaladığı anlaşma kapsamında İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ’ın kentsel dönüşümüne büyük bir katkı sunacak olan “İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi”ni başlatıyor.

İklim değişikliğinin ülkemize etkilerini en aza indirmek ve şehirleri afetlere dirençli hale getirmek için 330 milyon 500 bin euro bütçe ayrılan projede, pilot il İzmir olacak.

Düşük faizli kredi desteği

İklim dostu ve afetlere dayanıklı konut ve iş yeri yapımı için hak sahiplerine uygun maliyetli finansman imkanı sağlanacak.

Öte yandan proje kapsamında, aylık yüzde 0,69 faiz ve 180 ay vadeyle 2,5 milyon TL’ye varan kredi desteği verilecek.

"Elimizi İzmir’den çekmeyeceğiz"

Bakan Özhaseki, şunları söyledi:

“İçerisinde 5 il bulunan projede, İzmir, pilot il seçildi. Dünya Bankası tarafından ilk etapta 330 milyon 500 bin euro kredi verilecek. İnşallah, önümüzdeki günlerde bu rakamı güncelleyip, daha yukarı çekeceğiz. Evini yenilemek isteyen herkese aylık yüzde 0,69 faizle, 180 ay vadeli kredi temin ediyoruz. Bu krediden istifade etmek isteyen vatandaşlarımız için müracaat şartlarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız. İzmir’imiz için hayırlı olsun. Elimizi İzmir’den çekmeyeceğiz. Biz bundan sonra da hükümet olarak inşallah elimizden geleni yapacağız.

"İzmir için hükümet olarak elimizden ne gelirse yapmaya devam edeceğiz"

Yerel yönetimler şimdiye kadar ihmalkar davranmış olabilir. Bu işleri ciddiye almamış olabilirler. Bugünün Türkiye’sinde eğer bir belediye başkanı oturduğu 5 sene içerisinde eline mührü almışsa elbette vatandaşla bir arada olacak. Ancak, bu makamdan ayrılacağı zaman geriye dönüp şu soruyu sorması lazım; ‘Benim bulunduğum bölgede depreme dayanıksız evler var. Bunlar için ben ne yaptım?’ Kentsel dönüşüm için gayret içerisinde olmuşsa teşekkür ederiz, değilse vebalden kurtulamaz. Biz, İzmir için hükümet olarak elimizden ne gelirse yapmaya devam edeceğiz. İzmir’de yaptığımız büyük yatırımları devam ettireceğiz. Sadece kentsel dönüşüm alanında değil çevre ve iklim konusunda da bütün çabamız devam edecek.”

"Doğru bir şekilde uygulayabilirsek..."

Mehmet Özhaseki, konuşmasında, Bakanlık olarak deprem gerçeğini bilerek hareket ettiklerini ve şehirleri geleceğe hazırlayacak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Türkiye’deki yapı stokunun sağlıklı bir şekilde yenilenmesi konusunda kentsel dönüşüme vurgu yapan Bakan Özhaseki, “Kentsel dönüşümü doğru bir şekilde uygulayabilirsek; şehirlerimizi, yaşadığımız konutlarımızı, iş yerlerimizi dirençli hale getiririz.” diye konuştu.

"Belediye tarafındaki ayağımız eksik"

Bakan Mehmet Özhaseki, hazırlanan raporlarda İzmir’de 6 ve üzeri bir şiddette deprem üretebilecek 20’den fazla fay hattı olduğunun belirtildiğini kaydederek, “36 bin binanın acilen dönüşmesi lazım. El birliğiyle hareket etmeliyiz. Bu işin de 3 ayağı var. Bakanlık, belediyeler ve şahıslar. Ne yazık ki üzülerek söylüyorum; belediye tarafındaki ayağımız eksik. İsteriz ki gelsinler, dönüşümleri baştan sona beraber yapalım. Fakat, çok kolay bir slogan bulmuşlar, o da ‘Bizler kentsel dönüşme değil, rantsal dönüşüme karşıyız.’ Ne güzel bir kaçış cümlesi. Rica ederim, haydi, kentsel dönüşümü birlikte yapalım.” ifadelerini kullandı.

Bakan Mehmet Özhaseki, daha sonra canlı bağlantı ile İzmir proje ofisinin açılışını gerçekleştirildi.