Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçları silinecek mi? 2023 e-Devlet vergi borcu sorgulama

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, borç yapılandırma ayrıntıları hakkında açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada vergi ve prim borçları başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşa ödenmemiş borçların silineceğini belirtti.

MTV, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez ödeniyor. Ödemenin ilk taksidi 1-31 Ocak, ikinci taksidi 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor. Ödemelerin gecikmesi durumunda ise sürücülere ceza kesiliyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi yapılandırması düzenlemesine Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin dahil olup olmadığı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki MTV borçları silinecek mi? Vergi borçları nasıl sorgulanır ve ödenir? İşte merak edilenler...

Borç yapılandırma paketi

Bakan Nebati, borç yapılandırma paketine ilişkin ayrıntıları şu sözlerle açıkladı:

"Teklifle vergi ve prim borçları başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşa ödenmemiş borcun cezaları kaldırılacak. Tutarı 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Vergi daireleri bu borçlar nedeniyle takip de yapmayacak. Bu yapılandırma kanununda vergi dairelerinde ödenmesi gereken hangi tür borç olursa yapılandırılacak. Bir tane istisnamız var o da 2022 yılı içinde ödenmesi gereken geçici vergiler. Davalı olan vergi ve prim dosyalarındaki ihtilaflar sonlandırılarak ödeme imkanı getiriyoruz."

MTV borçları silinecek mi?

Bakan Nebati’nin açıklamalarının ardından araç sahipleri, 2 bin TL’nin altındaki MTV borçlarının silinip silinmeyeceğini merak ediyor.

Açıklamaların ardından MTV cezalarının da borç yapılandırma paketine dahil edileceği düşünülüyor.

e-Devlet vergi borcu sorgulama

Vergi borcu olan bütün vatandaşlar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Devlet ekranı üzerinden borç sorgulaması yapabiliyor.

VERGİ BORCU SORGULAMA EKRANI

MTV borcu nasıl ödenir?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi “www.gib.gov.tr” üzerinden ''Borç Sorgulama ve Ödeme'' bölümüne giriş yaparak kredi kartınız ya da banka kartınız ile online ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

MTV BORÇ ÖDEME EKRANI