ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Vahdettin Köşkü'nde İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi kabul etti.

Meloni, bu görüşmeden önce ise İstanbul'un gözde mekanlarından olan Kapalıçarşı'yı gezdi.

Meloni, Kapalıçarşı’ya gizlice yaptığı ziyarette halıcıları ve kuyumcuları dolaştı.

Kapalıçarşı Derneği yetkilileri ile yaklaşık 1.5 saat görüşen Meloni, yemek ve tatlı yemeyi de ihmal etmedi.

Meloni'nin Kapalıçarşı ziyaretine ünlü tarihçi İlber Ortaylı eşlik etti.

Kapalıçarşı ziyaretinden sonra ilginç bir iddia gündeme geldi

Meloni'ye Kapalıçarşı'da eşlik eden İlber Ortaylı'nın, "Çok önemli bir tezleri var, Afrikalı göçmenler İtalya’ya, bize gelecekmiş.

Çiğ et yiyen, afedersiniz sokaklarda işeyerek gezen, yatan, çıplak gezen Afrikalı bir kesim var. İnşallah onları göndermezler." sözleri, kısa süre içerisinde gündem oldu.

Bu sözlerin gerçeği yansıtmadığı ise Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından ortaya kondu.

"Herhangi bir anlaşma hatta görüşme dahi söz konusu olmamıştır"

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin X hesabından yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı;

Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, "İtalya Başbakanı Meloni ile görüşen İlber Ortaylı, 'İtalya, Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye göndermek istiyormuş.' dedi" iddiası doğru değildir.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Türkiye ziyareti sırasında, "Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesine" yönelik herhangi bir anlaşma hatta görüşme dahi söz konusu olmamıştır.

İtalya'nın Afrikalıları Türkiye'ye göndereceği yönündeki iddiaların, İtalya’nın sağ koalisyon hükümetine yakın Il Giornale gazetesindeki bir haberin ardından ortaya atıldığı belirlenmiştir.

Haber incelendiğinde, "İtalya'nın Afrikalıları Türkiye'ye göndereceği" yönünde herhangi bir ifade veya yorumun bulunmadığı tespit edilmiştir.

Meloni’ye Kapalıçarşı ziyaretinde eşlik eden Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın bir televizyon kanalındaki, "İtalya, Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye göndermek istiyormuş" ifadesinin, konuşmanın bütününden kesilerek manipülasyon amacıyla servis edildiği tespit edilmiştir. Bu ifade, Ortaylı'nın Meloni'den aktarımı değil, sosyal medyadaki iddiaların dile getirilmesidir.

Ortaylı'nın bu açıklamayı Meloni'den duyarak aktardığı şeklinde açıkça dezenformasyon yapılmaktadır.

Yayının tamamı incelendiğinde, İlber Ortaylı'nın sosyal medyada dolaşan "Faşist Meloni" ve "Afrikalıların Türkiye'ye gönderileceği" yönündeki iddiaları eleştirdiği belirlenmiştir.

Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.