THY'den havacılık sektöründe dev anlaşma: 20 milyar dolar Türkiye'de kalacak
ensonhaber.com

Türk Hava Yolları (THY), sivil havacılık ve motor üretiminde yerli firmalara güç verecek dev bir anlaşmayı hayata geçirdi.

Fransız Airbus şirketine 350 adet yolcu uçağı siparişi veren THY, hem uçaklar hem de uçağa güç veren motorların önemli parçalarının Türkiye'de üretilmesini şart koştu.

Böylelikle 70 milyar doları bulan THY siparişinin önemli bir kısmı, Türk şirketler tarafından karşılanacak.

Anlaşma imzalandı

Bu kapsamda Airbus ve Rolls Royce firmalarıyla, düzenlenen törenle anlaşma imzalandı.

Rolls-Royce’un Türkiye’de Bakım, Onarım ve Revizyon (MRO) operasyonları kurma ve tedarik zinciri oluşturmak için yapacağı atılımlar da anlaşmaya dahil edildi.

İş birliği artacak

Airbus ise Türkiye’deki iş birliğini artırmasına ve özellikle tedarik zinciri, beceri gelişimi ve sürdürülebilirlik alanlarında Türk firmalar ile iş birliği yaparak THY’nin büyüme hedeflerine destek verecek.

Parçaları Türk firmaları üretecek

Anlaşma kapsamında 30 Türk firması Airbus ve Rolls-Royce için parça üretimi gerçekleştirecek.

20 milyar dolarlık iş hacmi

Bu anlaşma sayesinde Türk firmaları için 20 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşturulacak.

Uzmanlar, bu stratejik hamleyle birlikte, THY’nin küresel havacılık sektöründeki konumunu güçlendirmesinin yanı sıra, Türkiye’nin havacılık ve uzay misyonuna önemli ölçüde katkıda bulunacağını ifade etti.

Törende konuşan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, şirketin 10 yıllık filo büyüme hedefleri kapsamında 235 uçak alımı için hem Boeing hem de Airbus ile görüştüğünü söyledi.

"Acele etmeyeceğiz"

Bolat, THY'nin yeni uçak alırken Airbus ile Boeing arasında her zaman denge güttüğünü ancak Boeing'in devam eden üretim ve kalite sorunları nedeniyle acele etmeyeceklerini belirtti.

"Bugünden hazırlıklara başlıyoruz"

Prof. Dr. Ahmet Bolat yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

Uçak üreticisi Airbus ile derinleşen iş birliğimizin bir göstergesi olan Stratejik Türkiye İlerleme Programı'nı (STEP) hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Airbus'ın stratejik hedefleri ve yeni belirlenen iş alanlarıyla uyumlu olarak Türk havacılık şirketlerinin potansiyel tedarikçi olma yolunda geliştirilmesi ve hazır hale getirilmesi için bugünden hazırlıklara başlıyoruz.

"Küresel havacılık sahnesindeki öncü rolümüzü pekiştireceğiz"

Rolls-Royce ile de iş birliğimizi kuvvetlendirmenin sevincini yaşıyoruz. Bu girişimler, hem Türk Hava Yolları’nın büyüme hedefleri doğrultusunda attığı adımlara hem de ülkemizin havacılık ve uzay endüstrisindeki kabiliyetlerini daha da geliştirmesine bir kanıt niteliğindedir. Üç büyük şirket arasındaki bu önemli iş birliğiyle Türk Hava Yolları olarak, küresel havacılık sahnesindeki öncü rolümüzü pekiştirirken; operasyonel verimliliğimizi artırmak ve sürdürülebilir büyümemize katkıda bulunmak için ileri teknolojilerden ve iş birliği stratejilerinden yararlanmaya devam edeceğiz.