Türkiye’ye yardım için gelen Kuzey Makedonya ordusu, ülkelerine geri döndü
AA

Kuzey Makedonya Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Özel Kuvvetler Taburu’nun 60 mensubu ile 2 arama kurtarma köpeği, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından Türkiye'ye geldi.

Arama kurtarma çalışmalarına katılan ordu mensupları, bugün ülkelerine geri döndü.

Ordu mensupları için tören yapıldı

Ordu mensupları için başkent Üsküp'teki İlinden Kışlası'nda tören düzenlendi.

Törene; Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Savunma Bakanı Slavjanka Petrovska, Genelkurmay Başkanı Vasko Gjurçinovski, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ve Askeri Ataşe Albay Serkan Çakır katıldı.

Türkiye'ye ulaşan ilk 5 bölge arasında

Pendarovski, burada yaptığı konuşmada, NATO'dan aldıkları bilginin ardından deprem bölgesine ulaşan ilk 5 ülke arasında olduklarını söyledi.

Kuzey Makedonya halkının, Türkiye'ye yardım ettiğini ve her ne durumda olursa olsun gelecekte de yardım edeceğini belirten Pendarovski, şu ifadeleri kullandı:

Sadece NATO üyesi olduğumuz ve resmi müttefik olduğumuz için değil dostluğumuzun, halklarımız arasındaki dostluğun yüzyıllar öncesine dayandığı ve gelecek yüzyıllarda da süreceği için. Bundan dolayı burada bulunan büyükelçilere ve kamuoyu aracılığıyla tüm Türk vatandaşlarına yardım ettiğimizi ve edeceğimize dair güvence vermek istiyorum.

"Bizleri gururlandırdınız"

Bu yıl, 1963'teki yıkıcı Üsküp depreminin 60. yılı olduğunu anımsatan Pendarovski, o dönem dost Türk halkının kendilerine yardım ve destek sunduğunu vurguladı.

Pendarovski, Kuzey Makedonya ordusu mensuplarına "Bu zor günlerde bizleri gerçekten gururlandırdınız." şeklinde seslendi.

"Türk halkını en yakınımız, dostumuz, arkadaşımız ve komşumuz olarak görüyoruz." diyen Pendarovski, Türkiye ve Suriye’deki depremlerde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

"Her zaman hazırsınız"

Savunma Bakanı Petrovska, en iyi yetişmiş askerleri gönderme kararı aldıklarını belirterek, "Fedakarlığınız ve halkımıza hizmet etmeye, zorda olan dostlarımıza yardım etmeye her zaman hazır olduğunuzu gösterdiğiniz için teşekkür ederiz." dedi.

Petrovska, Türkiye'deki arama-kurtarma çalışmalarına katılan askerlere bir aylık maaş ikramiyesi verileceğini bildirdi.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Sekizkök de Kuzey Makedonya'nın vatandaşlarıyla deprem bölgesine yardım göndermek için seferber olduğunu dile getirdi.

"Türk haltının derin acısını paylaştınız"

Sekizkök, askerlere hitaben şunları kaydetti:

Depremin yıkımını yerinde gördünüz, enkaz altına girdiniz, yorulmak dinlenmek nedir bilmeden canla başla arama kurtarma çalışmalarına katıldınız, Türk halkının derin acısını paylaştınız. Makedon ordusunun yiğit evlatları, gösterdiğiniz fedakarlık ve büyük dayanışma, Türk halkının derin hafızasına nakşedilmiş şekilde Türkiye Cumhuriyeti'nde baki kalacaktır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)