Hayrettin Karaman: Hac ibadetini yapana hacı demeyin

Hayrettin Karaman: Hac ibadetini yapana hacı demeyin

Türkiye'de fıkıh dendiğinde akla ilk gelen isim olan Yeni Şafak Gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, hac ibadetini yerine getirene 'hacı' denilmesini doğru bulmadığını söyledi.

HACDAN ÖNCE HACDAN SONRA DİYE AYRILMAMALI

Hac ibadetinin 'hacdan önce daha gevşek dindar iken hacdan sonra daha sıkı dindar olma' şeklinde, bir müminin dini hayatını ikiye bölmesini doğru bulmadığını ifade eden Karaman, 'Namaz, oruç, istiğfar/tevbe, tasadduk gibi ibadetler de temizleyici, bağışlanma vesilesi ibadetlerdir. Mü'min bütün bu ibadetleri, kesintisiz kulluk bilinci içinde yapmalıdır. Bir mü'mine hacdan önce neler yakışmıyorsa hacdan sonra da onlar yakışmaz' dedi.

ALLAH NASİP ETTİ, GİTTİK GELDİK

Hac dönüşü ziyarete gelen misafirlere anlatılması gerekenlere de açıklık getiren Karaman, hac ibadetini yapanları, bu ibadeti yapamayanlara 'hac ibadeti yapmakla başkalarından farklı ve imtiyazlı hale geldiği intibaını' vermemesi konusunda uyardı.

HEDİYE HURMA VE ZEMZEM

Hac ziyaretlerinin hediyeleşme ziyaretlerine dönmesini de eleştiren Karaman, 'Beyler ve hanımlar arasında bir söz var: 'Çarşı tavafı'. Gerçekten birçok insan adeta iki tavaf yapıyor: Kabe ve çarşı tavafları. Hatta bazıları ikincisi ile daha fazla meşgul oluyorlar' dedi. Kesin olarak kötü sonuçlara sebep olduğu için 'Uğurlayanlar hacca gidenlere hediye vermemeli, hacca gidenler de oradan hediye getirmemelidirler. Uğurlayanlar dua etmeli ve dua istemeli, gidenlerin de en büyük hediyeleri orada, eş dost için dua etmek olmalıdır' diyen Karaman, 'Hacdan getirilecek hediye yalnızca hurma ve zemzem olmalı.' diye konuştu.

HAC İBADETİ YAPANA HACI DEMEYİN

Yıllardır hac ibadeti yapan kimseye 'hacı' denilmesini doğru bulmadığını ve bunu yazarak da ifade ettiğini belirten Karaman, 'Mü'min 'namazcı, oruçcu, haccı, zekatçı...' değil, mü'mindir, müslümandır. Yapılan ibadetler mü'mine unvan olmaz, olmamalıdır' diye konuştu.