Hindistan'da siber saldırı paniği

Hindistan'da siber saldırı paniği

Geçen hafta Hindistan'ın Bangalore kentinde büyük bir izdiham yaşandı. Binlerce kişi cep telefonları ve sosyal ağlar aracılığıyla yayılan bir tehdit mesajının ardından kenti terk etmek üzere trene binebilmek için adeta birbirini ezdi. Konan ek seferler de yaşanan kargaşayı yatıştırmaya yetmedi.

"GÜVENDE DEĞİLSİNİZ" MESAJI PANİK YAŞATTI

"Kentte güvende değilsiniz" ifadesini içeren mesajın ardından hafta sonunda Hindistan hükümeti ülkede beşten fazla kişiye aynı anda kısa mesaj gönderilmesini yasakladı. Olayın bir siber saldırı olduğunu açıklayan hükümet, benzer saldırıları önlemek için de harekete geçti. Konuyla ilgili 250 internet sayfasına erişim engellenirken, hükümet kısa mesajların ve yasaklı sitelerin yüzde 40'ının ardında Pakistan bağlantısı bulunduğunu açıkladı. Bangalore'yi terk eden birçok kişi henüz kente geri dönmüş değil.

PAKİSTAN: KONUYU ARAŞTIRACAĞIZ

Pakistan ise iddialara yanıt vermekte gecikmedi. Terörü engellemek için elinden gelen her şeyi yapacağının altını çizen Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik "Masajların Pakistan kaynaklı olduğuna dair elimizde herhangi bir bilgi bulunmuyor, ancak konuyu etraflıca araştıracağız" dedi.

Online hukuk alanında uzman olan avukat Pavan Duggal Hindistan'ın ilk kez bu denli büyük bir siber saldırıya maruz kaldığını kaydediyor.

Yaşanan olayın buz dağının görünen yüzü olduğunu belirten Duggal, siber saldırganların mesajları nasıl bu denli programlı bir şekilde gönderdiklerinin bilinmediğine dikkat çekiyor. Saldırganların binlerce kişinin cep telefonu numarasını nasıl olup da ele geçirdiği de hâlâ bir muamma.