İhsanoğlu: Bu kadar değişim talebi olduğunu bilmiyordum

İhsanoğlu: Bu kadar değişim talebi olduğunu bilmiyordum

CHP ve MHP'nin çatı aday olarak gösterdiği ve parlamento dışından da 10 dolayında partinin destek açıkladığı Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ Genel Sekreterliği döneminde alışkın olduğu “yoğun tempo”ya yeniden dönmekten memnun olduğunu açıkladı.

''BU KADAR DEĞİŞİM TALEBİ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM''

Ancak halkla içiçe, “sıcak siyaset”in kendisi için yeni ve önemli bir deneyim olduğunu anlatan İhsanoğlu, “Bu kadar değişim talebi olduğun bilmiyordum, yani ben nazik ifadeler kullanıyorum tabii. Meğer millet gerçekten değişim istiyormuş. O nedenle halkın büyük sürpriz yapacağına inanıyorum” diyor. İhsanoğlu, siyasetteki “sert, ayrıştırıcı, öfkeli” üslubun artık siyasi literatürden çıkması gerektiğini belirtiyor.

''MEĞER MİLLET GERÇEKTEN DEĞİŞİM İSTİYORMUŞ''

''Tempolu çalışmaktan hiçbir şikayetim yok. Ben tempolu çalışma olmadığı zaman rahatsız olurum, dinamik hızlı dolu dolu yaşamaya alışık bir insanım. 9 sene boyunca ben yerin etrafında 62 defa devrialem yaptım, 100' e yakın ülke ziyaret ettim. Bilakis bu tempodan mutluyum. Çünkü, genel sekreterlik görevim yeni bitmiş, Türkiye'ye yeni gelmiştik, biraz rehavete başlamıştık ki şimdi tekrar aynı dinamizm kavuşmuş olmaktan mutluyum. Ama halkla sıcak siyasetin içinde olmak büyük bir tecrübe benim için. İnsanların size gösterdikleri ilgi sevgi, sizinle beraber olma, selamlamak, elinizi sıkması, öpmek, kucaklaşmak, dokunmak resim çektirmek, büyük bir şey. Ben bu ölçüde beklemiyordum. İkincisi şunu beklemiyordum; bu kadar değişim talebi olduğun bilmiyordum, yani ben nazik ifadeler kullanıyorum tabii. O kadar bilgim yoktu. Meğer millet gerçekten değişim istiyormuş o nedenle ben bu seçimden çok iyi netice alacağımıza inanıyorum. Çünkü halk gerilmekten, kutuplaşmaktan, cepheleşmekten ve hor görülmekten çok sıkıldı."

''HALKIN BÜYÜK SÜRPRİZ YAPACAĞINA İNANIYORUM''

Ancak kısıtlı bir kampanya süreci var, bir de seçim yarışının çok eşit koşullarda olmadığı dikkate alınırsa sonuca ulaşmak zor olmayacak mı sorusu üzerine İhsanoğlu;

''Çok adaletsiz bir seçim, fakat Türkiye ilk defa böyle adaletsiz seçim görmüyor ki, bu halk neler gördü. Halkın büyük sürpriz yapacağına inanıyorum, samimi kanaatim bu. Bilhassa kadınların ilgisi müthiş. Biz elimizden gelen herşeyi yapıyoruz, takdir milletindir, söz milletindir. Önümüzde yüzde 60 oy diye bir ifademiz var. Biz iki partiyle başladık 12 partiyi buldu destek olanlar. Bunların bir kısmı yüzde 10 barajını aşamadılar ama halk arasında büyük oy potansiyeli var. Bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman, AKP'den gelecek oyları da hesaba kattığımızda, başarılı olacağına inanıyorum. Bir de herşeyden farklı olarak bu seçimin bir parti, milletvekili seçimi yarışı olmaması. 3 aday var ve o 3 aday arasında bence millet rasyonel bir tercih yapacak. Yani bu makama kim daha uygun gelir, kim daha iyi hizmet eder, kim devletin bekasını, milletin bütünlüğünü muhafaza eder o noktada tercih olacaktır. Ve bu tercihin bizim lehimize olacağını düşünüyorum.'' diye konuştu.

''BİRİNCİ TURDA KAZANACAĞIMA EMİNİM''

"Ben herşeyden önce birinci turda kazanacağımdan eminim, size halkımız büyük sürpriz yapacak dedim. Ben Diyarbakır'a giderken herhangi bir siyasi pazarlık için gitmedim. Ben oradaki insanlara, kanaat önderlerine, bu konularda ne düşünüyorum anlatmak, onlar ne düşünüyor dinlemek için gittim. Sanıyorum yarım saat ben konuştum, 3 saat boyunca onları dinledim. Kendi ifadelerine göre, Diyarbakır'ın tarihinde böyle bir şey olmamıştır. Yani cumhurbaşkanı adayı olan birinin, halkın temsilcilerini bu şekilde huzur, sabır saygı içinde, sözlerini kesmeden ve sinirlenmeden dinlemesi. Ben onların sorularını, bir kısmı yanlış bilgiye dayalı kanaatlerini sorularını tek tek cevaplandırdım.“Biz sizi yanlış tanıyorduk şimdi doğru tanıdık, doğru kararı vereceğiz” diyorlar."