İnce kemikten yeni kaval kemiği yaptılar

İnce kemikten yeni kaval kemiği yaptılar

Kaval kemiği olmayan ve ayakları diz kapağından arkaya dönük olarak doğan Hasan'ın hastane ve doktor maratonu daha doğduğu günden itibaren başladı. Korkmaz Ailesi'nin ikinci çocuğu olan Hasan'ın doğduğunda ayaklarında anomali olduğu görüldü. İki bacakta da kaval kemiği yoktu, diz eklemleri bozuktu ve ayakları arkaya dönüktü. İlk ameliyatını henüz 9 aylıkken geçirdi. Yaklaşık bir yıl sonra da diğer ayağından ameliyat oldu. Esnaf olan babası Mükremin Korkmaz, geçirdiği iki ameliyata rağmen Hasan'da gözle görülür bir düzelme olmadığını söylüyor.

ARKAYA KIVRIKTI

"Ayakları yine arkaya doğru kıvrıktı" diyen baba Korkmaz, yaşadıkları zorlu süreci şöyle anlatıyor: "Küçükken ve evdeyken çok sorun olmuyordu. Büyüdükçe yaşadığımız problemler de arttı. Arkadaşlarıyla sokakta oynamak istiyordu ama yapamıyordu. Kendisini onların yanında ezik hissediyordu. Dışarı çıkacağımız zaman kucakta taşımamız gerekiyordu. Özellikle hastalandığında, hastaneye götüreceğimizde, merdivenlerden kucakta indirip çıkarıyorduk. Annesi bu nedenle belinden problem yaşamaya başlamıştı."

SERVİSE KENDİSİ BİNİYOR

Her şeye rağmen Hasan'ın okul hayatına devam ettiğini söyleyen baba Mükremin Korkmaz, karnesinin de her zaman pekiyi ile dolu olduğunu söyleyerek, "Sadece bir yıl okuluna ara verdi. Ameliyat olacağı için gönderemedik. Ama sonra tekrar okula devam etti. Bu yıl beşinci sınıf ve karnesindeki notları yine çok iyi ve teşekkür belgesi aldı" dedi. Hasan'ın doğduğundan bu yana 5 büyük ameliyat geçirdiğini anlatan baba Korkmaz, yapılan son ameliyatla adeta hayata yeniden başladıklarını da ifade ederek, "Son ameliyat bizim için bir mucize gibi diyebiliriz. Artık ayakları arkaya dönük değil. Üstelik artık ayaklarının üzerine basıyor ve yürüyebiliyor. Hasan, 11 yaşına kadar ayaklarını hiç kullanmadı. Hep ellerinden destek alarak dizlerinin üzerinde yürüdü. Ama şimdi yürüyebiliyor ve üstelik okul servisine kendisi binebiliyor. Keşke bu ameliyatı yapan ekiple Hasan 3-4 yaşındayken tanışmış olsaydık, bu kadar yılımız kaybolmayacaktı" diye konuştu.

DESTEKSİZ YÜRÜYEBİLİYOR

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cengiz Çabukluoğlu, ameliyatla ilgili şu bilgileri verdi: "Çok nadir görülen, tedavisi zor ve uzun süreç gerektiren bir hastalık. Yaptığımız operasyonlarda; sol bacağı için fibula denen ince kemiği, yanındaki tibia denilen kaval kemiğin yerine taşıdık. Fibulayı diz ve ayak bileğinin ortasına taşımak çok zor olmasına rağmen ameliyatı başarılı geçti. Aslında bir anlamda biz fibula kemiğinden tibia yani kaval kemiği yaptık. Hasan şimdi desteksiz yürüyebiliyor. Tedavi tamamlandığında Hasan artık çok daha rahat yürüyebilecek, hatta koşabilecek."