İnsan kaçakçıları rotayı Karadeniz’e çevirdi
DHA

13 Ağustosta, Türkiye’den yola çıkan, Bulgar ve Kıbrıslı kaçakçıların kullandığı bir yatın, içinde 69 Iraklı göçmenle Romanya’nın Karadeniz kıyısında yakalandı.

Bu olay, Türkiye – Yunanistan,  Libya – İtalya ve Kuzey Afrika – İspanya arasındaki kaçak göçmen trafiğinin, alınan yeni önlemler doğrultusunda, keskin bir düşüş yaşadığına ve bununla birlikte Karadeniz’e kıyısı olan Bulgaristan ve Romanya üzerinden Avrupa’ya geçişlerin arttığını gözler önüne serdi. Romanya yetkilileri göçmen geçişlerinin geçtiğimiz senenin beş kat arttığını duyurdu.

İnsan kaçakçıları rotayı Karadeniz’e çevirdi

DENİZ YOLUYLA KAÇIŞTA ARTIŞ VAR

“Kaçak göçmenler bu sıralar Bulgaristan’a girebilmek için en çok Türkiye sınırından karayoluyla geçiş yapıyorlar.” diyen Bulgaristan Deniz Kuvvetleri Komutanı Georgi Penev ekledi, “Ancak Ege’de yaşanan gelişmeler ışığında deniz  yoluyla geçişlerde de artış söz konusu.”

İnsan kaçakçıları rotayı Karadeniz’e çevirdi

7 BİN GÖÇMEN DURDURULDU

Romanya yetkililerine göre yılın ilk altı ayında, geçtiğimiz yılın ilk altı ayına göre beş kat artışla, kaçak geçiş yapmaya çalışan 2500 kişi yakalandı. Sırbistan’dan geçiş yapmaya çalışan göçmenlerin de bu sayıya eklenmesiyle, yedi bin göçmenin geçişi Bulgaristan’ın sınır operasyonlarıyla durduruldu.

2015 yılında, çoğunluğu Suriye, Afganistan ve Irak’tan olan bir milyondan fazla kaçak göçmen Yunanistan üzerinden Kuzey Avrupa’ya geçiş yaptı. 2016 yılının başında ise rota, Avrupa’ya geçiş için, Bulgaristan’a geçmek üzere, AB üyesi olmayan Makedonya ve Sırbistan’a döndü.

GEÇİŞİ ÖNLEMEK İÇİN SINIRA DUVAR ÖRDÜLER

Bulgaristan Başbakanı Viktor Urban, Sırbistan sınırına bir duvar örerek ve ülkeye kaçak olarak girmeye çalışırken yakalanan göçmenler için bakımsız kamplar oluşturarak göçmen karşıtı politikalarını sertleştirdi. Alınan sert önlemler sonucunda Avrupa’ya gerçekleştirilen kaçak göçmen geçişlerinde düşüş yaşandı.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)