İntikamlar ve Philippe Djian

Philippe Djian, 1942’de hayata merhaba dedi. Eserlerinde kendi yaşantısına dolaysız göndermeler otobiyografik roman yazarı olarak tanınmasını sağladı. Eserleri özellikle Fransız gençleri arasında oldukça beğeniliyor. Yeraltı edebiyatının önde gelen kalemlerindendir.

Yaşadığı hayatın her alanını kalemine taşımayı başarıyla gerçekleştirmiştir. Kitaplarında hem çocukluğunda hem de yetişkinliğinde yaşadıklarını ustaca anlatmayı bilmiştir. Philippe’nin İntikamlar adlı romanını okuyunca uzun süre etkisinde kaldığımı söyleyebilirim. Onun satırlarıyla tanıştığımda sanki bir Dostoyevski romanı okuduğumu anladım.

Okuyucularla yeni buluşan kitabı daha mürekkebi kurumadan bir solukta okudum. Yazarın, iyi bir anlatıcı olduğunu yazdığı dokunaklı satırlarda hemen anlaşılıyor. Oldukça az hacimli olan roman sadece 145 sayfa. İntikamlar romanı, yeraltı treni istasyonunda alkol komasında olan bir genç kızın ve ona acıdığı için evine getiren Marc’ın hikâyesini konu ediniyor.

İntikamlar ve Philippe Djian

BİR FOTOĞRAF

Philippe Djian’nın elimdeki romanını bitirdiğimde özellikle hayatın zorlu koşullarında yaşamlarından vazgeçenleri gördüm. Bitmiş evlilikler, hayatın ağır yüküne daha fazla katlanamayarak intihar edenler, sahte ve samimiyetsiz insanlara dair bir küçük dokunuştur bu kitap.

Marc, sabahın erken saatlerinde insanların evlerinden yeni yeni çıktığı yarı aydınlık bir günde metro durağında hareketsiz ve alkol komasında olan bir kızı görür. Bu manzara karşısında oldukça etkilenen Marc, kızı alıp evine getirir. Tanımadığı bu güzel ve çaresiz kıza karşı içinden ona derinden sevgi ve şefkat beslemeye başlar.

Evine aldığı bu esrarengiz kız kim? Marc bunları düşünürken birkaç saat sonra kızın ortalıklardan görünmediği fark eder. Kimi kimsesi olmayan bu zavallı kız nereye gidebilir? Üstelik evden ayrılırken her şeyi neden kırıp dökmüştür? İşte bütün bu soruların cevabı romanın içinde kilitli bir kutu gibi.

ARAYIŞ

Aniden ortadan kaybolan kızı bulmak için aramalara başlayan Marc, ne yapıp edip onu bulmalıydı. Bunu en yakın arkadaşlarına, dostlarına anlattığında ise pek destek bulamıyordu. Çünkü onun tanımadığı bir insanı evine alarak başına iş açacağını düşünüyorlardı. Marc için artık tek şey o gizemli kızı bulmaktı.

KİTABA DAİR

İntikamlar, kurgusu, karakterleri itibariyle mutlaka okunması gerekenler arasında. Sürükleyic, akıcı üslubu ve ilginç konusuyla da okurlara göz kırpıyor. Yeni ve farklı okumalar yapmak isteyen kitapseverler için oldukça iyi bir seçim olacak. Philippe Djian’nın kıvrak kaleminin ürünü olan bu enfes romanı mutlaka okuyun.

Kitap sayfası için iletişim: ergul.tosun@ensonhaber.com