Gerontoloji nedir
ensonhaber.com

Yaşlılık ve yaşlanmanın bilimi olarak literatürde yer alan Gerontoloji bölümü, Nobel ödüllü Rus bilim insanı İlja Metschnikow tarafından ilk defa kullanılmış ve daha sonra başta ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok üniversitede bölüm olarak okutulmaya başlanmıştır.

GERONTOLOJİ KELİME ANLAMI

Kelime anlamı olarak Türkçesi “ihtiyar” anlamına gelen antik yunanca “geros” kelimesi ve yine türkçesi “ilim” anlamına gelen “logos” kelimelerinin birleşimden oluşmaktadır.

Gerontoloji nedir

MULTİDİSİPLİNER BİR BİLİM DALI

Gerontoloji teorik olarak yaşlanma ve yaşlılığı bedensel, sosyal, kültürel, psişik vb. her yönüyle inceler. Gerontoloji’nin ilgi alanını yalnızca yaşlı bireylerle kısıtlamak doğru değildir. Bu bilimin konusu, yaşlanmanın başladığı andan yani embriyonun anne karnına düşmesinden itibaren devam eden yaşlanma sürecinin tamamıdır.

Pratik olarak ise, yaşlıların yaşam koşullarında iyileştirme sağlama, yeni teknolojik gelişmelerle birlikte günlük hayatın kolaylaştırılması, yaşlılarda zamanın ilerlemesi sonucunda gerçekleşen kayıplarla savaşmada planlayıcı ve yol gösterici, zihinsel ve fiziksel gelişmeye yardımcı olma, yaşlı bireylere dönük politikaların geliştirilmesi gibi yetişkin ve yaşlı insanların hayatlarıyla ilgili tüm konularda çalışmalarını yürütmektedir.

Gerontoloji nedir

GERONTOLOG KİMDİR

Gerontolog, aldığı eğitim doğrultusunda, yaşlılığın ve yaşlanmanın tüm boyutlarını anlama, sorunları tespit etme ve bu sorunlara çözüm yolları geliştirmede uzmanlaşmış kişidir.

Gerontoloğun asıl görevi, bireylerin sağlıklı yaş almalarını sağlamak ve yaşlılık döneminde bireyin hayat şartlarını optimize etmek ve bu doğrultuda politikalar üretmektir.

Gerontoloji nedir

GÖREVLERİ NELERDİR

Yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirir.

Gerontoloji bilimi konusunda çeşitli araştırmalar yapar.

Koşulları iyileştirmek için teknolojik ve ekonomik gelişmeleri takip eder.

Huzurevlerinde yaşlıların bakımını üstlenir ve kurum çalışanlarını da bu yönde eğitir.

Hastanelere gelen yaşlı hastalarla bireysel olarak ilgilenir ve onları sosyal yönden geliştirir.

Yaşlıların birbiriyle olan iletişimlerini arttırır ve olası çatışmayı önler.

Yaşlılar, aileleri ve bakıcıları için özel eğitimler düzenler.

Yaşlılarla ilgili sosyal politikalar geliştirilmesine yardımcı olur.

Gerontoloji multidisipliner bir bilim olduğu için diğer bilim dallarıyla bağlantılı şekilde çalışır.

Yaşlı insanları kültürel, sosyo-ekonomik ve fizyolojik şartlar açısından değerlendirir ve ihtiyaçları analiz eder.

Yaşlılarla ilgili kurumları (huzurevleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, gündüz-bakım evleri vb.) denetler ve rapor hazırlar.