İran gemileri Süveyş Kanalı'na girdi

İran gemileri Süveyş Kanalı'na girdi

Bir kanal yetkilisi, sabah saatlerinde kanala giren iki İran gemisinin Suriye'ye gitmek üzere Akdeniz'e doğru yol aldığını belirtti.

Gemilerin kanaldan geçişi daha önce 48 saat ertelenmişti.

İSRAİL 'PROVOKASYON' DEDİ

İsrail, İran donanma gemilerinin Süveyş'ten geçişinin "provokasyon" olduğunu ileri sürüyor. İranlı yetkililer, Süveyş Kanalı'ndan geçme taleplerinin uluslararası düzenlemelere uygun olduğunda ısrar ederek, gemilerin tatbikat için Suriye'ye gideceğini açıklamıştı.

GÜNEŞ BATMADAN ÇIKACAKLAR

Öğren saatlerinde, savaş gemisi Alvand ve destek gemisi Kharg, kanalın yarı yolunda bulunan İslamiliye şehrinden geçti. Gemilerin, güneşin batma saatinde kanaldan çıkması bekleniyor.

İran'ın Fars haber ajansı, 1,500 ton ağırlığındaki Alvand'ın torpedo ve füzelere sahip olduğunu belirtti. Daha büyük olan 33 bin tonluk, 250 mürettebata sahip Kharg ise üç helikopter taşıyabiliyor.

Her iki gemi, 1979'daki İslam Devrimi öncesinde sipariş üzerine İngiltere'de inşa edildi. MENA haber ajansı, her iki geminin de kimyasal veya nükleer materyal taşımadığını belirtti.

163 kilometre uzunluğundaki Süveyş Kanalı'nın geçilmesi, normalde 12-14 saat sürüyor.

İran savaş gemileri Süveyş'te

İSRAİL FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNİ DENEDİ

2011 - İsrail, ABD'de Arrow füze savunma sisteminin yeni bir denemesini yaptı. Sistemin yeni testi "başarıyla geçtiği" belirtilirken, bu söz konusu savunma sisteminin 18. denemesi oldu.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ABD'nin Füze Savunma Ajansı ile ortaklaşa gerçekleştirilen değiştirilmiş kapasiteli Arrow füze savunma sisteminin denemesi, Amerika'nın Batı sahillerinde bulunan bir donanma üssünde dün yapıldı. Arrow sistemine monte edilen yeni sistemlerin kullanıldığı deneme çerçevesinde, İsrail'in karşı karşıya kalabileceği bir füze kullanıldı. Okyanus ortasındaki bir deniz platformundan sahile doğru atılan füze, Arrow sistemi radarları yardımıyla tespit edilerek, bilgi idare merkezine aktarıldı. Bu veriler de atış sistemine gönderilerek, gelen füzeyi imha için talimat verildi ve füze imha edildi.

AMAÇ İRAN FÜZELERİNE KARŞI SAVUNMAK

İsrail Savunma Bakanlığı, bu yeni sistemlerle, İsrail devletine yönelik tehditlerle daha iyi mücadele edileceğini belirtti. Savunma Bakanı Ehud Barak da yaptığı açıklamada, "çok başarılı olduğunu" ifade ettiği bu yeni denemenin, savunma sistemlerinin geliştirilmesi yolunda önemli bir köşetaşı olduğunu kaydetti.

California sahillerinde yapıldığı kaydedilen denemeyi İsrail Ordusu, İsrail Savunma Bakanlığı'nın Homa Füze Savunma Ajansı ile ABD'nin Füze Savunma Ajansı yetkililerinin izlediği bildirildi. Haaretz gazetesi de denemenin, Arrow füze savunma sisteminin, İran'ın İsrail'i ve bölgedeki bazı Amerikan üslerini vurabilecek kapasitedeki gelişmiş Şahab 3 füzelerine karşı başarılı olup olmayacağını görmek amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

İsrail ve ABD tarafından ortaklaşa geliştirilen Arrow füze savunma sisteminin öncelikli amacının İsrail'i, İran füzelerine karşı savunmak olduğu belirtiliyor.