İran ile ticarete 1.3 trilyonluk hedef

İran ile ticarete 1.3 trilyonluk hedef

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran ile Türkiye ekonomilerinin toplam 1,3 trilyon dolarlık bir pazarı oluşturduğunu söyledi.

Tahran'daki temaslarına ilişkin açıklama yapan Bakan Yılmaz, ziyarette, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi konularının ele alındığını belirterek, İranlı yetkililerle detaylı, olumlu ve verimli görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Yılmaz, görüşmelerde, ''tercihli ticaret sistemi, yatırımlar, gümrük kapılarının iyileştirilmesi, serbest ticaret bölgeleri, bankacılık'' gibi birçok konunun ele alındığını ifade etti.

AMAÇ POTANSİYELİ DAHA İYİ KULLANMAK

Ele alınan konuların takipçisi olacaklarını anlatan Yılmaz, ''Amacımız Türkiye ve İran'ın büyük potansiyelini daha fazla kullanmak'' diye konuştu.

Yılmaz, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 8 kat arttığını hatırlatarak, şunları bildirdi:

''Geçen yıl ticaret hacmimiz 16 milyar doları aştı. Ekonomilerimizin, nüfusumuzun büyüklüğünü düşünürseniz bu çok yetersiz. İran ile Türkiye'nin ekonomilerini topladığınızda 1.3 trilyon dolarlık bir pazar. 150 milyonluk bir nüfus ve pazar söz konusu, bunun için de 16 milyar dolar çok az.''

İki ülke arasındaki ithalat-ihracat dengesizliğini de görüşmelerde gündeme getirdiklerini belirten Yılmaz, ''Çok daha dengeli bir ticaret ve yüksek hacimli ticaret yapısına ulaşmamız mümkün'' dedi.

Yılmaz, İran'a ihracatın 3,6, bu ülkeden ithalatın da 12,4 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, İran'dan daha çok petrol ve doğalgaz ithal edildiğini söyledi.

İş adamlarıyla İran'a geldiklerini belirten Yılmaz, iki ülke iş adamları arasında toplantı yapıldığını, burada sorunların ve önerilerin ele alındığını bildirdi.