İran'da halk Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandıkta

İran'da halk Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandıkta

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi bu sabah yerel saatle 8.00'de (TSİ 6.30) açıldı. Yaklaşık 50 milyon İranlı seçmen 6 aday arasından seçim yapıyor. İranlılar saat 18.00'e kadar oy kullanabilecek. Oy verme işleminin açıldığı erken saatlerde ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney sandık başında kameralara konuştu. Ekranlardan halka seslenen Hamaney İranlılara oy vermeleri yönünde çağrıda bulundu.

MUHAFAZAKARLARIN 3 ADAYI

Dışişleri eski Bakanı Ali Ekber Vilayeti, Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bekir Kalibaf ve İran'ın nükleer görüşmelerdeki başmüzakerecisi Said Celili. Muhafazakarlar kampının içindeki bölünmeler sürerken reformcular ve ılımlıların üzerinde anlaştığı isim Hasan Ruhani'nin şansı büyük görünüyor.

AHMEDİNEJAD YASALAR GEREĞİ ADAY OLAMIYOR

İki dönem üst üste cumhurbaşkanı seçilen Ahmedinejad ise ülke yasaları gereğince bu seçimde aday olamadı. Dört yıl önce yapılan seçimlerde Mahmud Ahmedinejad'ın yeniden seçilmesiyle ilgili şaibeler yüzünden halk sokaklara dökülmüş ve bugün "Yeşil Devrim" denilen protesto gösterileri düzenlenmişti.