İsrail ateşkesi kabul etmedi

İsrail ateşkesi kabul etmedi

İsrail hükümetine yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, güvenlik kabinesi, savaş halinin sonlandırılmasının kabulünden önce ateşkes önerisinde değişiklikler yapılmasını talep etti.

Hamas ise ateşkes önerisine henüz olumlu veya olumsuz bir cevap vermedi.

ATEŞKES PLANININ DETAYLARI

Mısır'da yoğun diplomasi çalışmalarını sürdüren, önceki akşam İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Katar, Türkiye, Mısır ve Norveçli meslektaşlarıyla telefonda görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkesin sağlanması için Hamas'a ve İsrail'e yeni bir plan sundu. Yeni geçici ateşkes planın detayları şöyle:

* Bir haftalık geçici ateşkes pazar başlayacak. Ateşkes boyunca İsrail askerleri Gazze Şeridi'nden tamamen ayrılmayacak, konuşlanmaya devam edecek ve Hamas tünellerini vurmaya edecek.
* Ateşkes boyunca İsrail ve Hamas Mısır arabulucuğunda daha kalıcı bir anlaşma için müzakerelere başlayacak. Filistin Yönetimi bu görüşmelere katılacak.
* ABD, BM Genel Sekreteri ve Avrupa Birliği, taraflara müzakerelerin her iki taraf için önemli olan konuları- İsrail'in Gazze'nin tünellerden ve roketlerden arındırılması, Hamas için Gazze ablukasının kaldırılması- ele almasının garantilerini sağlayacak.

Kerry, Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'ın önerisini nasıl karşıladığı konusunda Katar ve Türk Dışişleri bakanlarından yanıt bekliyor.

Ateşkesin hayata geçmesi için hem İsrail güvenlik kabinesi hem de Halid Meşal dahil Hamas yöneticileri tarafından onaylanması gerekiyor. Haaretz sitesine konuşan İsrailli üst düzey yetkilisi eğer Hamas'ın ABD girişimini reddetmesini durumunda kabinenin Gazze'deki operasyonunu genişletmeye karar vereceğini söyledi.

Gazze'deki Hamas yönetimi lideri Halid Meşal ise BBC'ye yaptığı açıklamada, ateşkes sağlanmasını istediğini ancak İsrail'in ablukasının ‘en kısa sürede kaldırılması' çağrısında bulunmuştu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise yazılı açıklamasında “Ramazan'ın son cuması çatışmalara acil, koşulsuz insani ara verilmesi çağrısı yapıyorum. Bu kutsal bayram süresince tüm taraflar silahlarını bırakabilir” dedi.

Mısır, geçen hafta ateşkes girişiminde bulunduğunu ilan etmiş, İsrail kabul etmiş, Hamas ise şartları sağlamadığı ve kendileriyle görüşülmediği için reddetmişti.

KERRY'DEN YALANLAMA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateş görüşmeleriyle ilgili, "İsrail'e resmi bir ateşkes teklifi gitmedi. Dolayısıyla ateşkesi reddettikleri haberleri doğruyu yansıtmıyor" dedi.