İsrail’in Filistin’i işgal tarihçesi

İsrail’in Filistin’i işgal tarihçesi

Bölgede her şey 1917 yılında imzalanan ve Osmanlı'dan kopuş anlamına gelen Balfour Deklarasyonu'nun imzalanması ile başladı. İngiliz bakan Arthur Balfour, Siyonistlerin lideri Lord Rotshild'e resmi bir mektup yazdı. İngiltere'nin Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması için Siyonistleri sonuna kadar destekleyeceği yazıyordu. Bu deklarasyon uyarınca Yüz binlerce Yahudi Siyonizm projesi kapsamında İngiliz mandası altındaki Filistin'e göç ettiler.

İsrail’in Filistin’i işgal tarihçesi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER FİLİSTİN'İ İKİYE BÖLDÜ

Planlı Yahudi göçü ve bunun sonucunda Filistin'de Arapların 6′da 1′i kadar çoğalan Yahudi nüfusuna karşı bir tepki olarak Nisan 1920′de iki büyük Filistin ayaklanmaları yaşandı. 1947de İngiltere, Filistin sorununun çözümünü Birleşmiş Milletler'e devretti. Birleşmiş Milletler Filistin'i iki parçaya böldü. Filistin bu fikre sıcak bakmamasına rağmen, 33 ülkenin oyuyla bu plan kabul edildi. Bir yıl sonra 14 Mayıs 1948de İsrail bağımsızlığını ilan etti.

TOPRAKLARI İŞGAL ETTİ VE BİR DAHA ÇEKİLMEDİ

5 Haziran 1967de 6 gün savaşı başladı. Orta Doğunun haritası bu savaşta değişti. Israil Gazze ve Sina yarımadasını Mısır'dan, Golan tepelerini Suriye'den aldı ve Batı Şeria ile Doğu Kudüs'ü işgal etti. İsrail toprakları bu savaştan sonra neredeyse 2 kat büyüdü. Birleşmiş Millet bu savaştan sonra 242. kararını alıp İsrail'in bu savaşta kazandığı toprakları işgal edilmiş olarak kabul ederek, bir an önce çekilmelerini istedi ancak İsrail, 500.000 Filistinli'nin mülteci durumuna düştüğü bu savaş sonucunda işgal ettiği topraklardan çekilmedi. 1982'de Ariel Şaron, savaşı başlattı. Binlerce Filistinli sivil öldürüldü.

FİLİSTİN'İN MÜCADELE GÜÇLERİ BİRBİRİNE DÜŞTÜ

1994'te Filistin Özgürlük Harekâtı ve İsrail Kahire'de görüştü. Bu görüşmelerde yapılan anlaşmanın sonucunda İsrail'in Gazze'nin çoğunu ve Batı Şeria'daki Erila şehrini Filistin'e bırakmasına karar verildi. 2006-2007 yılları arasında Bu kez El Fetih ve Hamas arasındaki çatışmalar gündeme damgasını vurdu. Bağımsız Filistin için mücadele eden bu iki gücün birbirine düşmesi İsrail'in işine yaradı.

İsrail’in Filistin’i işgal tarihçesi

Uluslararası kamuoyu, İsrail yönetimine Batı Şeria'da daha fazla Yahudi yerleşimi yapmaması çağrısında bulundururken İsrail İşgal haritasını büyütüyor.

İsrail’in Filistin’i işgal tarihçesi

İsrail yönetiminin gizlice Batı Şeria'daki toprakları parsellediğini ve buralara yerleşimler inşa edildikten sonra adlandırdığı biliniyor.

İsrail’in Filistin’i işgal tarihçesi

1990′dan sonra inşa edilen 23 “yasal olmayan yerleşim”, haritada “uygun araziler” olarak gösteriliyor. Bu durumun işgali genişletme politikasının bir parçası olduğu savunuluyor.

İsrail’in Filistin’i işgal tarihçesi