İstanbul Boğazı'nın iki yalısı restore edilecek

boğaz

İstanbul Boğazı'nın en gözde yerlerinden Ortaköy'de bulunan ve 1940'lı yıllarda yanarak yok olan Zekiye Sultan Yalısı ile 1869'da İstanbul-Edirne demiryolu yapımı sırasında yıkılan Sarayburnu'ndaki Yalı Köşkü, yeniden yapılacak. Her iki yapının da turizm amaçlı kullanılması hedefleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Üstyapı Projeler Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nın günümüze ulaşamayan iki kayıp yapısını yeniden yapmak için çalışma başlattı.

PROJE İÇİN İHALE DÜZENLENECEK

İBB Meclisi, 2010 yılında aldığı kararla Ortaköy'deki Zekiye Sultan Yalısı'nın ihyasına ve turizm amaçlı kullanılmasına karar verdi. Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalılarının yanında yer alan ve 1940'lı yıllarda yanarak yok olan Zekiye Sultan Yalısı'nın rölöve, restitüsyon, restorasyon ve rekonstrüksiyon projelerinin çizilmesi için ihale düzenlenecek. Projenin hazırlanmasının ardından yalının yeniden inşası için ayrıca bir ihale daha gerçekleştirilecek. İBB, ayrıca, 1869 yılında İstanbul-Edirne demiryolu yapımı sırasında yıkılan Sarayburnu'ndaki Yalı Köşkü'nü yeniden yapacak. Aynı ihale kapsamında Yalı Köşkü'nün de rölöve, restitüsyon, restorasyan ve rekonstrüksiyon projeleri de hazırlanacak.

BİRİ YANGINA BİRİ DEMİRYOLUNA KURBAN GİTTİ

Ortaköy Defterdarburnu'nda yer alan Zekiye Sultan Yalısı, II. Abdülhamid'in kızlarından Zekiye Sultan'a aitti. Bugün arsası İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan yalı, 1940'lı yıllarda yanarak yok olmuştu. Yalı Köşkü ise Topkapı Sarayı'nın Sarayburnu'ndaki iki köşkünden birisiydi. Yalı Köşkü'nü ilk defa Sultan 2. Beyazıt (1481-1512) yaptırmış, ardından Sultan 3. Murat (1574-1595) 1592'de yeniden inşa ettirmişti. Donanma sefere çıkarken padişah, Kaptan-ı Deryaları, Donanma Serdarları'nı bu köşkten uğurlardı. Bu uğurlama törenlerinde de şenlikler köşkte ve çevresinde yapılırdı. Yalı Köşkü İstanbul-Edirne demiryolu yapılacağı sırada çevresindeki yapılarla birlikte 1869 yılında yıkılmıştı.