İstanbul'un en şanslı ilçeleri

konut-istanbul

Habertürk'ün haberine göre; İstanbul'da kira gelirleri konutun fiyatını ortalama 20 yılda karşılıyor. Şehre uzak Beykoz, Pendik, Gaziosmanpaşa gibi bölgelerde ev satın alanlar fiyatı ucuz bulsalar da aslında büyük zararı göze alıyorlar.

FİYAT DÜŞÜK OLSA DA KİRA GELİRİ AZ OLUYOR

Çünkü bu ilçelerde fiyat düşük olsa da kira gelirleri çok düşük olduğu için eve verilen para ancak 26 ile 28 yılda çıkabiliyor....

Özellikle kentsel dönüşüm ile birlikte artan kira gelirleri ise şehir merkezindeki gelirleri adeta katladı. Örneğin Beşiktaş, Kadıköy gibi merkezi ilçelerde kiralar 3 bin lirayı çoktan geçmiş durumda. Konut fiyatlarının da aynı hızla artarak 600 bin liranın üstüne çıktığı bu ilçelerde ev sahiplerinin kira gelirlerinin eve verdiği parayı amorti etme yaşı 18 yıla kadar geriledi.

ESKİ İLÇE KIYMETLİ

Genellikle yeni yapılmış konutlar baz alınarak yapılan araştırmada yeni konutların az olduğu Bahçelievler ve Mecidiyeköy gibi şehrin eski ilçelerinin, yüksek kira gelirleri nedeniyle satış fiyatını daha kısa sürede karşıladığını ortaya koyuyor. Her iki ilçede yeni evlerin değil eski evlerin satış ve kira gelirlerinin dikkate alınarak yapılan hesaplama bu ilçelerden konut satın alıp kiraya verenlerin şanslı olduğu görülüyor. Bu ilçelerde bir yandan ev fiyatları Beşiktaş ve Kadıköy'e göre çok düşük olmasına rağmen kiralık ev talebi yüksek olduğu için ev sahipleri daha kazançlı çıkıyor. Üstelik 3 bin liraya kadar çıkan kirayı ödeyemeyenler bu ilçelere akın etmiş durumda.

BEYLİKDÜZÜ KAZANÇLI

Trafikten kaçmak isteyen İstanbullular daha yüksek kiralar ve daha kötü durumda konutlar olmasına rağmen şehir merkezini tercih ediyor. Konut satın alanlardan kârlı çıkanlar arasında bir de konut fiyatlarının ucuz olması nedeniyle Beylizdüzü'nde ev sahibi olanlar bulunuyor. Bu ilçede konut sayısı da fazla olduğu için düşen fiyatlar kira gelirlerini cazip kılıyor. Yaptığımız araştırmada başta İstanbul Finans Merkezi projesinin olduğu Ataşehir başta olmak üzere büyük konut projelerinin olduğu bölgelerde kira fiyatının satış fiyatının yaklaşık 22 yıllık değerine eşit belirlendiği görüldü.

HALKALI VE BAŞAKŞEHİR'DE 26 YIL İSTİSNASI

Büyük projelerin yoğunlaştığı Halkalı ve Başakşehir'de kirayla amorti, diğer marka projelerinden farklı olarak 26 yıla çıkıyor.