James West Davidson ve Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

Amerikalı tarihçi James, Yale Üniversitesi tarih bölümünü bitirmiş ve yine aynı üniversitede ABD tarihi dalında doktora yapmıştır. ABD tarihi üzerine pek çok kitap yazmıştır. Kaleme aldığı ortaokul, lise ve üniversite ders kitaplarını milyonlarca öğrenci okumuştur.

Saygın tarihçi, National Geographic Society’nin tüm zamanların en iyi 100 mecera kitabından biri değerlendirdiği Great Heart: The History of a Labrador Adventure (Büyük Cesaret: Bir Labrador Macerasının Tarihi) adlı kitabın iki yazarından biridir.

Ünlü tarihçinin Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi kitabı muhteşem bir kaynak. Amerika tarihini baştan sona kadar anlatan James; konuyu 11 Eylül saldırısına kadar irdeliyor. James, olaylar arkasındaki neden-sonuç ilişkisini detaylıca anlatıyor.

AMERİKA'YA İLK AYAK BASAN AVRUPALI

1492’de Kristof Kolomb’un Amerika Kıtasına ayak basmasıyla yeni bir tarihin sayfaları da böylece açılmış oluyordu. Amerika’ya ayak basan ilk Avrupalı olan Kolomb; İtalyan asıllı bir denizcidir. Babası tüccarlıkla ilgilenirken o ise denizciliğe merak salan ateşli bir gezgindi. Amerika’yı keşfetmeden önce çeşitli devletlerden mali destek aradı ama istediği yardımı bir türlü göremedi. Yardım istediği devletler arasında Osmanlı İmparatorluğu da vardı.

Bu düşüncesini Portekiz Karlı John’a açtığında da sonuç değişmemişti. Hatta Kral Kolomb için şu sözleri bile söyleyecekti;

“Kendisine çok güveniyor boyundan büyük konuşuyor ve kendini beğenmiş."

Kolomb çareyi İspanya Kralı Ferdinand ve Kraliçe İsabella’da buldu. Sonunda Kolomb keşif gezisi için gereken maddi desteği buldu ve hazırlıklara başladı. İtalyan olmasına rağmen gemisinde İspanya bayrağı altında rotasını Atlantik Okyanusu'na çevirdi.

Kolomb’un Kuzey Amerika yolculuğu başlamıştı.

James West Davidson ve Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

KUŞLARIN REHBERLİK ETTİĞİ YOLCULUK

Geminin güvertesinde duran uzun boylu, kızarık yüzlü kaptan gökyüzü kadar açık renkli, soluk mavi gözlerini dikmiş göklere bakıyordu. O esnada geminin üzerinden büyük bir kuş sürüsü geçiyordu. Bunlar görmeye alışık oldukları, okyanusların her yerinden denizcileri takip eden martılar veya fırtına tehdidi ile karşı karşıya kaldıklarında gemilere sığınan ufak fırtına kuşları değildi. Bunlar kara kara kuşlarıydı.

James West Davidson ve Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

Kristof Kolomb

Kuzey yönünden geldikleri için kaptan kuşların uzak diyarlarda yaklaşan kış mevsiminden kaçarak göç ediyor olabileceklerini düşündü. Bu kuşlar bir işaretti, o anda çok ihtiyaç duydukları bir işaretti ve onların da karaya ulaşmaya çalıştıkları aşikârdı.

Geminin güvertesinde olan kişi ise Kolomb’dan başkası değildi.

James West Davidson ve Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

Kolomb Amerika Kıtası'nda

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AMERİKA

Kolomb Amerika’ya ayak bastığında orada yaşayan bir avuç insanın kendilerine kuşkulu bakışlarla bakıyorlardı. "Bunlardan nereden" çıktı dercesine kendileri için ev olarak inşa ettikleri oyuklara kaçtılar. Bu kıta üzerinde daha sonra dünyaya hükmeden bir devletin kurulacağını sanırım Kolomb bile tahmin etmemişti.

James West Davidson ve Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

Amerika iç savaşı

Amerika’ın bu kadar büyük bir güce sahip olmasının altında yaşadığı o kadar acı dolu sayfalar var ki; Güney - Kuzey devletleri arasında çıkan iç savaşta 700 bin kişi hayatını kaybetti. Peki bu savaşın ana sebebi neydi? Kölelik kaldırılsın mı, kaldırılmasın mı tartışmasıydı. ABD’nin 16. Başkanı Abraham Lincoln köleliği kaldırdı ve bunu canıyla ödedi. Bu kadar olumsuzluğa rağmen ayağa kalkan Amerika dünyaya nasıl hükmediyor sorusunun birden fazla cevabı bu değerli kitapta yatıyor.

James West Davidson ve Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

Amerika'da köleliğe son veren 16. Başkan Abraham Lincoln

AMERİKAY’I KİM KEŞFETTİ?

Tarihçi James Amerika’yı keşfeden ilk Avrupalı Kolomb’un olmadığını söyleyerek bizleri daha geriye götürüyor. Tabi bu tez tartışmaya da açıktır.

“Kuzey Amerika’yı keşfeden ilk Avrupalı Kolomb değildi. Ondan beş yüz yıl önce, yaklaşık MÖ 1000 yılında, Leif Erikson’un önderlik ettiği bir grup Norveçli günümüzde Kanada’ın Newfoundland eyaleti olarak adlandırılan bölgenin kuzey ucuna ayakbastı. Söz konusu Vikingler keşfettikleri bu bölgeye Vinland adını verdi.

James West Davidson ve Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

ABD'nin ilk Başkanı George Washington

Ancak buradaki Norveç yerleşimleri zamanla yok oldu ve Avrupalılar da bu yerleşimcileri unuttu. Bu yüzden Kolomb’un seyahati gerçek anlamda bir dönüm noktasıydı. 1492 senesinden sonra, dünyanın doğu yarısı artık batı yarısından ayrı kalmayacaktı.”

James West Davidson ve Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

3 binden fazla insanın ölümüne sebep olan ABD'nin İkiz Kulelerine yapılan terör saldırısı

TARİHE İZ BIRAKMIŞ OLAYLAR

Kitapta ayrıca I. Dünya Savaşı’ndan II. Dünya Savaşı’na, Amerikan’ın Japonya’ya attığım atom bombaları, Soğuk Savaş dönemi, Vietnam Savaşı, 11 Eylül terör saldırısı, Amerika’da siyahilere karşı uygulanan ırkçılık, gibi birden fazla güncel konuları bulabileceksiniz. Kitabı okuyup bitirdiğinizde çok şey öğrendiğinizi öğreneceksiniz.

Kitap sayfası için iletişim: ergul.tosun@ensonhaber.com