KADİP'ten Yahudiler için anma töreni

KADİP'ten Yahudiler için anma töreni

Gülen Hareketi'ne yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) öncülüğünde kurulan Kültürlerarası Diyalog Platformu (KADİP), 1942 yılında öldürülen Yahudiler için anma töreni düzenleyecek.

24 Şubat 1942 tarihinde Karadeniz'de Ruslar tarafından batırılan gemide yer alan 770 Yahudi yolcu için anma programı yapacak olan KADİP'in anma programına İsrail'li diplomatların da yer alacağı belirtiliyor.

FACİADAN TÜRKİYE SORUMLU TUTULMUŞTU

Sovyet denizaltısı tarafından batırılan gemiden uzun yıllar boyunca Türkiye sorumlu tutuluyordu.

KADİP kurucuları farklı inanç mensuplarından oluşuyor. Yönetim kurulu başkanlığı görevini İlahiyatçı Suat Yıldırım yürütüyor.

Yönetim Kurulu üyeleri arasında ise GYV Başkan Yardımcısı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Cemal Uşşak, Türk Musevileri Hahambaşılığı Müşaviri İzak Kolman, ve Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş da bulunuyor.

STRUMA FACİASI

II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerden kaçan Yahudileri Filistin'e götürmek üzere Romanya'dan yola çıkan Struma gemisinin Karadeniz'de bir Sovyet denizaltısı tarafından batırılmıştı. Karadeniz'de motoru bozulan ve yolcularının karaya çıkmasına izin verilmediği iddia edilen geminin batırılması sonucu 768 kişi hayatını kaybetti. Struma'nın batışı, II. Dünya Savaşı'nın denizde en fazla sivil kayba yol açan olayı olarak tarihe geçti.