Kapalıçarşı'da restorasyon çatıdan başlayacak

çatı

Türkiye'nin en eski yapılarından 555 yıllık Kapalıçarşı'da yenilenme başlıyor. 1461 yılından bu yana sayısız yangın ve deprem atlatan Kapalıçarşı'da restorasyon çatıdan başlayacak. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, konuyla ilgili Hürriyet’e konuştu. Projenin 5 yılda hazırlandığını belirten Demir, restorasyonun 10-20 yıl arası süreceğini belirtti.

KAPALIÇARŞI'NIN TÜM PROBLEMLERİ BİTİRECEK

Restorasyonun tamamının 10-20 yıl arası süreceğinin de altını çizen Demir, “Normalde bu kadar büyük bir tarihi eserin restorasyon projesinin yapılması, incelenmesi, kurula sunulması, kabul edilmesi 30 yıl sürer. Biz Kültür Bakanlığı’na önemini anlattık. Kapalıçarşı’nın kaldırılmış, inceltilmiş duvarları var. Yağmur yağınca kara kanallar tıkandığı için yukarıyı su basıyor. Rutubet var, nem var. Bu yapı için tehlikeli bir durum. Bazı kemerlerde kırılmalar, çökmeler başladı. Kültür Bakanlığı’ndaki bütün raportörleri İstanbul’a davet ettik. Tek kişinin Kapalıçarşı’nın projelerini hazırlaması, incelemesi mümkün değildi. Şimdi projemiz hazır ve restorasyona başlanıyor. Bu proje Kapalıçarşı’nın bütün problemlerini giderecek.”

37 MİLYON LİRA HARCANACAK

Mart ayı içinde çatı için ihale açacağız diyen Demir, "Eski İl Özel İdaresi ve Fatih Belediyesi kaynaklarıyla12 milyonluk bir proje. Temel hedefimiz, Kapalıçarşı’yı yağmurdan, nemden, rutubetten, dış etkenlerden kurtarmak. Koruma Kurulu’nun onayıyla oluklar değişecek. Yağmur suyunun yeraltına alınması sağlanacak, altına izolasyon yapılacak. Çatı, kiremit ve kırma çatı olacak. ‘Kedi yolları’ dediğimiz, yürüme yolu olacak ama turistler çatıya çıkamayacak. İSKİ, altyapı çalışmalarına 35 milyon lira harcayacak” dedi.