Karasu'da Otomotiv Bölgesi kuruluyor
Ajanslar

karasu

Hükümet yerli otomobil konusunda düğmeye bastı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Sakarya’nın Karasu ilçesine, 222 hektarlık alana Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi kuruluyor.

Star'ın haberine göre; bölgede yerli araçların üretimine yönelik yatırımlar başta olmak üzere, elektrikli-hibrit araçların üretimi ve motor gibi katma değeri yüksek parçaların üretimine ilişkin yatırımlara öncelikli olarak yer verilecek. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, OSB’nin kurulması için gerekli fizibilite ve yer seçimi çalışmalarının tamamlandığını belirterek, orta ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracat içindeki payının arttırılmasına katkı sağlayacak ‘Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi Projesi’ ile Doğu Marmara Bölgesi’nin otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörlerindeki potansiyelinin değerlendirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM GEREKLİ

Işık, ayrıca yerli otomobil konusunda da bölgede yerli firmaların çalışmalar yapacağını açıkladı. Yerli üreticinin gelişmesi ve yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesi açısından bu tür bölgelerin önemine dikkat çeken Işık, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerini gerçekleştirmek için Türk sanayisinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli iş gücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı sanayi yapısına dönüşümünün hızlandırılması gerektiğini kaydetti. Işık, endüstri bölgeleriyle ülke ekonomisinin gelişmesi ve teknoloji transferinin sağlanması, üretim ve istihdamın artırılması, yatırımların teşvik edilmesinin ve yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılmasının amaçlandığını ifade etti.

2 MİLYAR YATIRIM, 8 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Fikri Işık OSB ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bölge faaliyete geçtiği zaman yaklaşık 1.5-2 milyar dolarlık yatırım gerçekleşmesi ve 7-8 bin kişilik nitelikli istihdam oluşması beklenmektedir. Harita yapım işinin gerçekleştirilmesi, jeolojik-jeoteknik etüt raporunun hazırlanması, imar planı ve parselasyon planının yapılması, altyapı projelerinin hazırlanması ile ilgili iş ve işlemler tamamlanarak bölgedeki araziler altyapısı tamamlanmış bir şekilde yatırımcılara tahsis edilecek. Bu işlemler için Bakanlık bütçesinden yaklaşık 60 milyon liralık harcama yapılması öngörülüyor."