Yazarların yazma pişmanlığı
ensonhaber.com

Yazarların yazdığı romanların, hikayelerin, kitapların ne zorluklarla ortaya çıktığını biliyor musunuz? Türk edebiyatının önemli bazı isimleri, yazdığı eserlerden sonra bir hayli pişmanlık duymuşlardır.

İşte o yazarların pişmanlıkları ve nedenleri..

YAŞAR KEMAL

Edebiyatımızın usta kalemlerinde olan Yaşar Kemal denilince aklımıza hemen İnce Memed romanı gelir. Yaşar Kemal anlatıyor...

"Keşke İnce Memed’i yazmasaydım." diyerek çok düşündüğünü söyleyen yazar, "Bu romanı yazdığım için çok pişman oldum. olmasaydı başıma gelenlerin çoğu yaşanmazdı." diyor.

Yazarların yazma pişmanlığı

Büyük yazar Selim İleri de " Bana bu satırları kim yazdırdı?" diyerek yaşadığı pişmanlığı dile getiyor.

"HER KİTAP PİŞMANLIKTIR"

Bu sözler onun; "Şüphesiz, her kitap, her yazı, giderek her cümle, her söz pişmanlıktır, yayımlandıktan sonra, sizden başkalarına açıldıktan sonra. Yazmak, çoğu kez, bu yüzden kalp ağrısıdır. Aşikar ettiğiniz, döne döne yalnızca size geri döner ve siz onun yabancısı olup çıkarsınız: Ben mi yazdım?.. Bu satırları ben mi yazdım."

Yazarların yazma pişmanlığı

"KEŞKE DAHA ÇOK YAZSAYDIM"

Türk şiirinin usta kalemi Fazıl Hüsnü Dağlarca da yazma biçimine farklı bir açıdan bakıyor.

Dağlarca; "Keşke daha çok yazsaydım! Toplu şiirlerimde halkın devlet desteğinden uzak kaldığını, devletin bu konuda bir inceleme yapmadığını, özellikle gecekondu semtlerinde ciddi rakamsal bir araştırma yapmadığını hep düşünürüm; bu büyük bir eksikliktir."

Yazarların yazma pişmanlığı

"POLEMİKLERE PİŞMANIM"

Yazar Enis Batur da yaşadığı polemiklerden dolayı pişman.. Kendi ağzından dinleyelim..

"Keşke yazmasaydım cümlesini aklı başında her yazar, her şair zaman zaman söylemelidir. Yazdıkları arasında pişmanlık duyacağı metinler olabileceği gibi her yazdığını da gün ışığına çıkarmamalıdır. Her yazar okur önüne çıkarttığı metinlerden, belli bir zaman geçtikten sonra bütünüyle olmasa bile yarı yarıya pişmanlık duyabilir. Benim yazı serüvenimde bunun örnekleri var. Güncele dair yazdıklarımda bir vicdan azabı duyuyorum. Gazetelere, dergilere yazdığım yazılar mesela. Çünkü bunlar mecburiyet karşısında yazılmış belli bir periyodu olan yazılar. Edebiyatın daha özüne inebilirdim, bunu kaçırmışım dediğim yazılardan pişmanlık duyarım. Bir de geçmişte yaşadığım bazı polemiklerden dolayı, pişmanım."

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

ergul.tosun@ensonhaber.com