Kocaeli'de bir kişi otomobil üretti
Ajanslar

Televizyonda izlediği belgeselden etkilenerek otomobil yapmaya karar veren Kocaelili endüstri mühendisi Örs, çoğunluğunu kendisinin tasarladığı parçaları kullanarak otomobil üretiyor. Örs, internetten satışa koyduğu otomobile çok yoğun ilgi olduğunu belirterek "Sıfırdan başlasam ve her gün çalışsam 32 günde bir araba yaparım" dedi.

Kocaeli'de, televizyonda izlediği belgeselden etkilenerek otomobil yapmaya karar veren  endüstri mühendisi Ekrem Örs, çoğunluğunu kendi tasarladığı parçaları kullanarak binek araç üretiyor.

İzlediği belgeselden etkilenip kendi arabasını üreten adam

TV'DEN İZLEDİĞİ BELGESELDEN ETKİLENDİ

Örs, 2003 yılında televizyonda  izlediği belgeselden etkilenerek harekete geçtiğini, otomobil yapma merakıyla  hurdacıdan motor, şanzıman ve diferansiyel aldığını anlattı.

Kendi imkanlarıyla araç üreten kişileri konu alan belgeselden  etkilenerek işe koyulduğunu ve ilk olarak üç boyutlu tasarımlar yaptığını  belirten Örs, kiraladığı bir yerde otomobil yapımı için gerekli altyapıyı  kurduğunu kaydetti.

OTOMOBİLLERİN ÜRETİMİNDE EVİNİN BALKONUNU KULLANIYOR

Örs, evinin balkonunu da otomobil yapımında kullandığını aktararak, "Bu tarz araçlar dünyada çok yaygın. Özellikle İngiltere'de kişilerin senede bir  araba yapıp belirli testlerden sonra trafiğe çıkarma imkanı var. O araçları  görünce ben de hayran oldum. İlk olarak motosiklet motoruyla araç yapımına  başladım." dedi.
Daha sonra bir Off-road aracı ürettiğini, bunun ardından da biraz daha  büyük araç yaptığını anlatan Örs, şunları söyledi:

"YERLİ OTOMOBİLDE BAŞARILI OLURUZ"

Türkiye'de birçok yabancı markanın üretim yaptığına işaret eden Örs,  Türk mühendisleri ve işçilerinin buralarda çalışmalarından ötürü gerekli  tecrübeye sahip olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Örs, yerli otomobilin kolaylıkla yapılabileceğini, bu konuda başarılı  olunacağına inandığını dile getiren Örs, sözlerini şöyle bitirdi: "İngiltere'de bir kuruluş var. Devlet şimdi o kuruma yetki verdi.  Yılda bir kez araba yapabiliyorsunuz. Arabanızı orada test ettirebiliyorsunuz.  Bizdeki en büyük problem, aracın trafiğe çıkamaması. TÜVTÜRK gibi bir kuruluş  var. Bu araçlar için statü oluşturulup, temel şartlar sağlandıktan sonra aracın  trafiğe çıkabilmesi lazım. Böyle olursa insanlar kendi aracını yapabilir.  Ülkemizde herkesin eli anahtar tutuyor. Bu anlamda da ülkemizin altyapısı sağlam.  Yerli otomobili başaracağımızı düşünüyorum."