Koruyucu aile nasıl olunur

Koruyucu aile nasıl olunur

Yurt ve yuvalarda kimsesiz çocukların yanı sıra ailesi olanlar da bulunuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ‘koruyucu aile' hizmetlerini çeşitli sebeplerle ailelerin bakamadığı bu çocuklar için uyguluyor.

Çocuklara aile sıcaklığında büyümeyi sağlayan bu hizmet, Türkiye'de uzun yıllardır var. Ancak toplum yeterince bilgi sahibi değil. Konuyla ilgili ‘Gönül Elçileri' toplantıları Türkiye'nin dört bir yanında bilgi veriyor. İzmir, koruyucu ailede 289 aileyle ilk sırada. İstanbul'da ise 5 ay önce 70 olan aile sayısı 125'e ulaştı, 90 ailenin de işlemleri devam ediyor.

BAŞVURU İÇİN GEREKENLER

Yurt ve yuvalarda kalan çocukların koruyucu aileliği için Türk vatandaşı olmak, Türkiye'de sürekli ikamet etmek, 25-65 yaş aralığında bulunmak, en az ilkokul düzeyinde eğitim almak ve düzenli gelire sahip olmak gerekiyor. Çocuk ile yaş farkı en az 18 olan aileler il veya ilçe müdürlüklerine başvurabilir. Başvuruda, özgeçmiş sorularını doldurması, sabıka kaydı, devlet veya üniversite hastanesinden sağlık raporu, öğrenim belgesi, ikametgâhı isteniyor.

UYUM SAĞLAMASI GEREKİYOR

Müracaattan sonra ailenin referanslarıyla birlikte yaşadığı muhit, evi, şartlarının uygunluğu inceleniyor. Hepsi olumluysa komisyon kararıyla aileye çocuk verilmesi uygun görülüyor. Kurumda geçirilen uyum sürecinin ardından da çocuk aileye teslim ediliyor. Bakanlık aileye, 0-3 yaş çocukları için 350 lira, 4-5 yaşa 526 lira, 6-14 yaşa yaklaşık 620 lira, 15-18 yaş arası için de 684 lira destekleme ödemesi yapıyor