İran’da yasaklanan Cannes ödüllü filmin yönetmenine 6 ay hapis cezası
İHA

İran'da 2022 yılında yetkili makamlardan gerekli izinler alınmadan 75. Cannes Film Festivali'ne gönderilen ve ülkede yasaklı olan "Leyla'nın Kardeşleri” filminin ünlü senarist ve yönetmeni Said Rustayi hakkında görülen davada karar çıktı.

6 ay hapis cezası aldı

Tahran Devrim Mahkemesinde görülen davada yönetmen Rustayi, İran İrşad ve Kültür Bakanlığı’nın yapılmasını istediği değişiklikleri yapmadan söz konusu filmi Cannes Film Festivali'ne gönderdiği ve yönetmeliği ihlal ettiği gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Zaruri yönetmenlik dersi alacak

Yapılan açıklamada Rustayi'nin 6 aylık hapis cezasının yirmide birini yatacağı, sinema sektörü ile her türlü etkileşimine kısıtlama getirildiği ve İran’ın Kum kentinde bulunan devlet televizyonunda "yönetmenlik dersi almaya mahkum edildiği" aktarıldı.

FIPRESCI Ödülü'nü kazanan ilk İran filmi

İran Sinema Kurumu geçtiğimiz yılın Haziran ayında Leyla’nın Kardeşleri filminin yasaklanması talimatını vermiş, karara gerekçe olarak filmin yapımcısı ve yönetmeninin "yönetmeliği ihlal etmesi ve itaatsizliği" gösterilmişti.

Said Rustayi'nin üçüncü uzun metrajlı filmi olan Leyla’nın Kardeşleri, Cannes Film Festivali tarihinde ana yarışma bölümünde FIPRESCI Ödülü'nü kazanan ilk İran filmi olmuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)