Kuzey İrlanda patlamasında IRA şüphesi
ensonhaber.com

İngiltere Brexit krizi ile parçalanma tehlikesiyle çalkalanırken, Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentinde cumartesi akşamı meydana gelen patlama, endişe yarattı. Saldırıdan sonra gelen açıklama da en az patlama kadar endişe verici boyutta.

Kuzey İrlanda patlamasında IRA şüphesi

YENİ IRA ŞÜPHESİ

Cumartesi akşamı düzenlenen saldırıda, saat 18.00'de çalınan bir pizza dağıtım aracı kullanıldı. Araç, 19.23'te park edildikten sonra 20.09'da patlatıldı. Kuzey İrlanda polisinin dağıttığı güvenlik kamerası görüntülerinde, patlamadan 29 dakika önce bir grup gencin, aracın yanından yürüyerek geçtiği görülüyor. Kuzey İrlanda polisi, aracın bırakılmasından 3 dakika sonra polise bir bombalı saldırı bilgisinin iletildiği, aracın tespit edildiği ve bölge boşaltılırken patlamanın gerçekleştiğini duyurdu.

Polis, bombalı saldırıyı Yeni İrlanda Cumhuriyet Ordusu (Yeni IRA) adlı örgütün gerçekleştirmiş olabileceğini söyledi.

POLİS AÇIKLAMASI

Yeni IRA, adadaki barış görüşmelerinde silah bırakmayı reddeden IRA üyelerinin oluşturduğu bir örgüt. Başlangıçta Gerçek IRA adını kullanan örgüt, 2012'de adanın kuzeyindeki birkaç silahlı örgütle daha birleştikten sonra Yeni IRA adını almıştı.

"Bu saldırı, bu toplumun üyelerini öldürmek isteyenler tarafından yapılan ciddi bir girişimdir." tepkisini gösteren Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mark Hamilton, "Yeni IRA, Kuzey İrlanda'daki çoğu muhalif Cumhuriyetçi grup gibi küçük, halkı temsil etmeyen ve insanları istemedikleri bir yere doğru iten bir örgüttür." açıklamasını yaptı.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO