Kuzey'in Venedik'i: Kopenhag

DanimarkalIlarla Türkler arasındaki ilişkinin en az 1000 yıllık bir geçmişi var. İııre u/ım gemileriyle Doğu Avrupa ve Rus nehirlerini aşarak Karadeniz üzerinden İstanbul boğazına ulaşan Danimarka vikiııgleri, amber karşılığında aldıkları egzotik mallarla ülkelerine dönerken Miklagaard adını verdikleri bu uzak kentin anısını da beraberlerinde götürmüşlerdir.

Kuzey'in Venedik'i: Kopenhag

800 YILLIK GEÇMİŞ

"Atalarım o devirlerde bir hayli kavgacı diye tanınırlardı. Umarım İstanbul'dayken misafirliklerini bilip terbiyeli davranmışlardır," diyor Kopenhag Belediye Başkanı Jens Kramer Mikkelseıı. Mikkelseıı'in muhteşem bir Belediye Sarayı'ndan yönettiği Kopenhag, 800 yıllık bir geçmişin ürünü.

Kopenhag'dan görüntüler

Danimarka'nın başkenti ve İskandinav hava trafiğinin merkezi olan Kopenhag, Tivoli Bahçeleri ve Küçük Deniz Kızı gibi tarihi eserlerin yanı sıra dünyanın en iyi bale topluluklarından biri ile belki de en eski ve en uzun yaya yoluna sahip olmasıyla tanınıyor.

Kuzey'in Venedik'i: Kopenhag

KUZEY'İN VENEDİK'İ

Balikçi Köyünden Kraliyet Başkentine 12. yüzyılın ortalarında balıkçı tekneleri tarafından kullanılan küçük bir koyda kendisine bir kale inşa etmeye başlayan DanimarkalI savaşçı-piskopos Absalon, aynı zamanda yüzyıllar sonrasına kalacak bir kentin de temellerini atmakta olduğunu herhalde hayal bile etmemişti.

Kuzey'in Venedik'i: Kopenhag

Kalenin çevresinde oluşan ve "tüccar limanı" anlamında Kopenhag adıyla anılmaya başlayan kent, limanla ve yoğun bir deniz trafiğine sahip Oresund boğazıyla yakın ilişkisini hiç kaybetmeyerek zaman içinde büyüyüp gelişti ve denizden kazanılmış topraklarla küçük adacıklar üzerine yayılmış yerleşimiyle "Kuzeyin Venedik"i sıfatına hak kazandı.

Kuzey'in Venedik'i: Kopenhag