Libya'da MGK binasına saldırı

Libya'da MGK binasına saldırı

Libya'nın başkenti Trablus'taki geçici meclis Milli Genel Kongre (MGK) binasına silahlı milisler tarafından baskın düzenlendiği, bazı milletvekilleri ile görevlilerin kaçırıldığı bildirildi.

Libya Savunma Bakanı Yardımcısı Halid eş-Şerif yaptığı açıklamada, El-Ka'ka' ve Es-Savaık isimli silahlı gruplara bağlı milislerin MGK binasına baskın girişiminde bulunduğunu ve bazı milletvekilleriyle görevlileri kaçırdığını söyledi.

Şerif, kaçırılan milletvekili ve görevlilerle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Meclis Başkanı Nuri Ebu Sehmin'in sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Şerif, ordu birliklerinin baskın girişimine karşı koyduğunu ve Meclis ile çevresindeki binalarda kontrolü sağladığını ifade etti.

Şerif, Trablus'un güneyinde, Meclis'e 4 kilometre uzaklıktaki havaalanı yolunda, güvenlik güçleriyle silahlı milis grupları arasındaki çatışmaların devam ettiğini ve milislerin burada kontrolü elinde bulundurduğunu kaydetti.

Silahlı milislerin baskınında Meclis binasında hafif hasar meydana geldiği belirtildi.

Milletvekili Ömer Buşah, daha önce yaptığı açıklamada, milletvekillerinin baskından birkaç dakika önce aldıkları istihbaratla meclis oturumuna son verdiklerini dile getirmişti.

Libya haber ajansında yer alan haberde ise "Bir grup silahlı kişi, meclis oturumunun sona erdirilmesi ve üyelerin dışarı çıkmasının ardından binaya baskın düzenlemiştir" ifadesine yer verilmişti.

El-Ka'ka' ve es-Savaık grupları Şubat 2011 devriminden sonra Libya'da kurulan en büyük milis gruplardan kabul ediliyor. Bu gruplar MGK'nın yönetimi halka devretmesi talebiyle daha önce de pek çok kez meclis binasına saldırmıştı.

MGK'nın görev süresi geçen şubat ayında dolmuştu ancak MGK, Şubat 2014 seçimlerinin tarihini bir yıl erteleyerek görev süresini uzatma kararı almıştı.