Şahmaran hikayesi gerçek mi? Şahmaran dizisinde bahsedilen 'Şahmaran efsanesi' nedir?

Netflix Türkiye'nin yeni projesi Şahmaran yayınlandı. İlgiyle takip edilen yapımda Serenay Sarıkaya, Burak Deniz, Mustafa Uğurlu, Mert Ramazan Demir, Mehir Günşiray, Ebru Özkan, Mehmet Bilge Aslan gibi isimler rol alıyor. Peki diziyle birlikte gündeme gelen Şahmaran efsanesi nedir? Şahmaran hikayesi gerçek mi?

Şahmaran hikayesi gerçek mi?

Şahmaran dizisiyle beraber Şahmaran hikayesinin gerçek olup olmadığı merak ediliyor. Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran ismi verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık olarak bahsediliyor.

Şahmaran efsanesinin kökü nereye dayanıyor?

Hikaye aslında Hititler'e kadar dayanıyor. Hititler zamanında anlatılmakta olan İlluyanka efsanesinde yılana benzeyen bir yaratık olan İlluyanka'nın fırtına tanrısı Teşup ile olan savaşı anlatılıyor. Ayrıca Şahmeran Efsanesi'ne kaynak olarak gösterilebilecek bir diğer mitolojik yaratık da Yunan mitolojisinde Perseus tarafından başı kesilen Medusa olarak biliniyor.

Anadolu'daki Şahmaran efsanesi

Şahmaran efsanesine Anadolu'da da rastlanmaktadır. Anadolu'da Şahmeran'ın yaşıyor olabileceği söylenen çok yer mevcuttur. Bir rivayete göre Şahmaran, Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşamaktadır. Bir diğerine göreyse Adana'daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale'de yaşamaktadır. Ayrıca Gaziantep'in ilçesi Islahiye'nin Şahmaran mahallesi (köyü) Şahmaran dağı eteğine kurulmuştur. Islahiye'nin Güney-doğusunda ve buraya 10 kilometre kadar uzaklıktadır. Hititlerden kaldığı bilinen Yesemek yakınlarındadır. Efsaneye göre Şahmaran'ın bu dağda yaşadığına inanılmaktadır.

Aynı isme sahip bir efsane Mardin yöresinde de geçmektedir. Bu yörede Şahmeran bir resimle tasvir edilmektedir ve Şahmeran ustaları tarafından yapılan tablolar evlerin duvarlarına dekor olarak asılmaktadır.

Hikayeye göre Şahmeran bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla beraber yaşamaktadır. Şahmeran'la tanışan ilk insanın ismi bazı kaynaklarda Belkıya olarak yazmaktadır. Bazı kaynaklarda ise tanışan ilk insanın ismi Camşab olarak yazmaktadır. Kimi kaynaklarda da bu isme Lokman denilmektedir.

Hikayelerin hepsine ortak olan son ise Şahmeran'ın öldürülmesi olayıdır. Bu ortak son, yani Şahmeran'ın öldürülüşünün ana amacı insanın sağlık ve şifa bulmasıdır. Hatta bazı efsane anlatımlarında Lokman Hekim'in Şahmeran ile karşılaşması uzun uzun konu alınmaktadır. Ayrıca şifa veren otların hangileri olduğu Lokman Hekim'e Şahmeran tarafından anlatılmaktadır.