Merhaba Havana

Şehri ziyaret eden Will Coldwell, Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Havana'yı anlattı: Havana’ya vardığımı; ne José Martí Uluslararası Havalimanı’na inince nemli akşam havasını yüzümde hissettiğimde ne küçük otelimde uyanıp bir palmiye ağacının gölgesinde kahvaltıda taze meyve yediğimde ne de köşe başlarında, otobüs duraklarında ve açık hava kafelerinde yanık puro kokusu burnuma çarptığında hissettim.

Merhaba Havana

Havana’ya gerçek anlamıyla vardığımı, 1950’lerden kalma devasa ve paslı bir Chevrolet’nin içinde Malecon kordonu boyunca ilerlerken hissettim.

YAVAŞ HAREKET EDEN BİR ŞEHİR DEĞİL

Ben yıpranmış deri koltukların üzerinde bir aşağı bir yukarı sarsılırken reggaeton’un sert ritmi arabanın hoparlörlerinden ve açık camından çıkıp insanı yakan tuzlu havaya karışıyor.

Küba'nın başkenti Havana

O an anlıyorum ki her ne kadar sakin görünse de Havana yavaş hareket eden bir şehir değil.

Merhaba Havana

DEĞİŞİM İLGİ TOPLAMIŞTI

Havana’yı ilk ziyaretimde aylardan nisandı. Havana’ya, Küba ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki diplomatik ilişkilerin iyileşeceğine işaret eden tarihî bir ziyaret düzenleyen dönemin ABD Başkanı Obama’yı ve Rolling Stones’u bir ay farkla kaçırmıştım.

Merhaba Havana

Ziyaretin neticesinde Küba'nın geçirdiği değişim hiç olmadığı kadar ilgi toplamıştı. Ben de bu değişimi kendi gözlerimle görmek istemiştim.