Modern insanın çıkmazı; Yalnızlık

Modern insanın çıkmazı; Yalnızlık

Şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın “Geniş, siyah gölgesi hayatımı kaplayan / Tepemde kanat germiş bir kartaldır yalnızlık / Kalp çarpıntılarıyla günleri hesaplayan / Bir benim, benim olan bir masaldır yalnızlık” dizelerindeki gibi hayatımızı kapsayan bir duygudur yalnızlık. Ancak yalnızlık ve yalnız olma iki farklı durum.

YAŞAM İÇİN NORMAL BİR SÜREÇ

Hedef Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'nden Uzman Psikolog Nurten Yıldırım Sancak, insanın bilinçli olarak yalnız olmayı tercih ettiğini söyledi. Bu dönemde insan kendini dinler, iç dünyasına döner, hayatını, ilişkilerini sorgular. Yalnızlık sürecini normal bir durum olarak ifade eden Sancak, “Ayrıca bu durum öğreticidir; farkındalık yaratır. İnsanın kendisiyle hesaplaşmasıdır ve kısa süreli olduğunda da değer katar. Diğer taraftan ‘yalnızlık duygusu' farklı bir durumdur. Sözlükte geçen ilk anlamı kimsesizlik, diğer anlamı ise bir nesnenin bağlı olduğu coşkudan kopup ayrılmasıdır. Modern insan, aile bağlarını, komşuluk ilişkilerini, yakın dostluklarını hayatın yoğun temposu içinde angarya olarak görmeye başlamıştır. Bu tanımda bahsedilen coşkudan kopup ayrılmasıyla kendisini zorlayan, emek isteyen her şeyi bir kenara atarak kendine uygun bir yaşam tarzı oluşturmuştur. Farkındalığın oldukça zayıf olduğu bu dünyada bireysellik ön plandadır. Kişi daha bencil, daha içe kapanık, daha yalnızdır” dedi. Ancak bu bağımsızlığın bedelinin ‘yalnızlaşmak' olduğuna da dikkat çeken Sancak, “Kişi, modern dünyanın dayattığı bu ''ben'' olgusunu, bencilliği, kolaycılığı çözemediği zaman bu ikilem arasında sıkışıp kalacaktır. Burada modern insanı zorlayan durum; yalnız kalmaktan ziyade, ihtiyaç duyduğunda yanında kimseyi bulamama korkusuna kapılmasıdır" diye ifade etti.

Modern insanın çıkmazı; Yalnızlık

DAVRANIŞLAR AÇIĞA VERİYOR

Sancak, "Ünlü düşünür Nietzsche ‘Yalnız yaşandığı zaman, çok yüksek sesle konuşulmaz, fazla yüksek sesle de yazılmaz. Çünkü yalnızlıkta, bütün sesler farklı bir tını edinir' der. Goethe de bu durumu, "Yalnızlık tek kelime! Söylenişi ne kadar kolay. Halbuki yaşanması o kadar zordur ki" sözleriyle anlatır. Kişinin yaşadığı çelişkiler, korkular yalnızlığa itip artık acı veriyorsa, yaşam kalitesini düşürmüşse, işinden uzaklaştırmışsa, burada artık psikolojik destek alma zamanı gelmiş demektir” dedi.

HAYATINIZI KUŞATMASINA İZİN VERMEYİN

Her şeye rağmen yalnızlığın hayatımızı kuşatmasına engel olmak için yapılabilecek şeyler olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Sancak şu önerilerde bulundu:

- Dost edinmeye çalışmalıyız, bunu yaparken modern dünyada öne çıkan statü, zenginlik gibi kriterleri bir tarafa bırakarak bunun için emek vermeliyiz.

- Modern çağın kısa süreli ilişkilerini temel alan yaklaşımı bir tarafa koyarak, uzun vadeli ilişkileri hedeflemeliyiz.

- Yalnızlığın üstesinden gelmek için bize uygun aktivite ve çalışmalar içinde yer almalı ya da bu tür ortamlar yaratmak için çaba sarf etmeliyiz.

- Yalnızlık uzun süredir devam ediyorsa, içimizdeki duygusal boşluğun nedenini bilemiyorsak ve bu sosyal hayatımızı etkiliyorsa bir uzmandan destek almalıyız.